Tax Matters

Tax matters Sveriges skatteblogg

Tax matters Sveriges skatteblogg

Skattediskussionen fortsätter efter Almedalen

Av Kajsa Boqvist, 23 augusti 2016

PwC-skatteradgivning-Meeting-solid_0002_burgundy.pngOm Storbritannien påbörjar sitt race med att sänka företagsskatterna kommer det göra diskussionerna om Brexit svårare. Det menar Stefan Löfven i Dagens Industri (DI) i veckan. Även Moderaterna har kommenterat frågan. Tidigare i somras adresserades frågan om hur Brexit kan komma att påverka våra svenska skatter i en debattartikel i DI skriven av Hans Peter Larsson, partner på PwC, ”Brexit pressar svenska skatter”. Artikeln diskuterade även frågan om en skattereform för entreprenörskap, ämnet för vårt första seminarium i årets Almedal.

Läs artikeln

Intresseområde: Moms, tull och punktskatter, Fåmansföretag, Företagsbeskattning, Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)

Dela artikeln:

Bolagens totala skattebidrag – hur visar man det?

Av Kim Jokinen, 19 augusti 2016

Rapport_TTC_Over_a_decade_of_development.jpgDen globala skattemiljön är under förändring och debatten om bolags skattebetalningar är ett återkommande tema i media. Genom att identifiera och mäta bolagets totala skattebidrag till de offentliga finanserna kan man på ett tydligt och enkelt sätt kommunicera verksamhetens totala bidrag till vårt samhälle.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning

Dela artikeln:

5 snabba frågor om fastighetstaxering

Av Maya Lundin, 18 augusti 2016

Varför är det viktigt att fastighetstaxeringen blir rätt och hur åstadkommer man en korrekt fastighetstaxering? Lyssna till Maya Lundin, skatterådgivare på PwC, när hon förklarar vad man ska tänka på, vilka skatter som påverkas av fastighetstaxeringen och varför fastighetstaxeringen är viktig att ta i beaktande för fastighetsägare.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning

Dela artikeln:

Incitamentsutredningen – några intressanta remissvar

Av Michal Herink, 8 augusti 2016

PwC-skatteradgivning-Pen+Paper-solid_0005_orange.pngVi har tidigare rapporterat om att Incitamentsutredningen lämnat sitt förslag om ändrade regler för beskattning av incitamentsprogram. Utredningsförslaget innebar i huvudsak att anställda som får personaloptioner på förmånliga villkor inte ska förmånsbeskattas utan beskattning ska ske först när de underliggande aktierna avyttras och då som kapitalinkomst.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning, Personbeskattning

Dela artikeln:

Magnus Johnsson och Mikael Carlén önskar trevlig sommar!

Av Magnus Johnsson, 14 juli 2016

Sommaren är här och vi summerar en intensiv och innehållsrik skattevår. Här berättar Magnus Johnsson kort om vårens händelser inom skatteområdet och lämnar över till Mikael Carlén som från och med den 1 juli tar över som ansvarig för PwC:s skatteverksamhet i Sverige.

Läs artikeln

Intresseområde: Moms, tull och punktskatter, Fåmansföretag, Företagsbeskattning, Personbeskattning, Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)

Dela artikeln:

Utländsk verksamhet i Norge – hur uppfyller man de skyldigheter som finns?

Av Therese Karoline Larsen, 13 juli 2016

PwC-skatteradgivning-Globe-solid_0001_maroon.pngDet kan vara en utmaning för utländska bolag som har verksamhet i Norge att uppfylla de skatte-, migrations- och rapporteringsskyldigheter som föreligger. Visste du att så fort du har anställda i Norge på mer än kortare tjänsteresor har du som arbetsgivare rapporteringsskyldigheter i Norge? Skyldigheterna är faktiskt desamma som för bolag som har en etablerad verksamhet i Norge.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning

Dela artikeln:

Nytt fastighetsbegrepp inom moms - justerat lagförslag till lagrådet

Av Erik Sahlberg, 12 juli 2016

PwC-skatteradgivning-House-2-solid_0002_burgundy.pngDen första januari 2017 införs, som vi har berättat om tidigare, ett nytt fastighetsbegrepp på momsområdet. Efter att lagförslaget varit ute på remiss har nu regeringen överlämnat en lagrådsremiss till lagrådet.

Läs artikeln

Intresseområde: Moms, tull och punktskatter

Dela artikeln:

Generationsskifte av familjeföretag utgjorde skatteflykt

Av Fredrik Richter, 11 juli 2016

PwC-skatteradgivning-Family-solid_0005_orange.pngHögsta förvaltningsdomstolen ansåg att företagarens strävan att uppnå samma skatteeffekt som sin kompanjon vid försäljning av ett familjeföretag till en närstående, med möjlighet till beskattning som inkomst av kapital med 25 procent efter en karensperiod om fem år, utgjorde skatteflykt. Högsta förvaltningsdomstolen ändrar därmed Skatterättsnämndens förhandsbesked.

Läs artikeln

Intresseområde: Fåmansföretag

Dela artikeln:

Summerat från Almedalen: Skattesystemet utmanas av framtidens entreprenörer

Av Hans Peter Larsson, 10 juli 2016

Almedalen_2016_mingel2.jpgPwC:s skatteseminarier stack ut i Visby under Almedalsveckan. Däremot har det varit tunt med skattenyheter inom politiken. Några kommentarer och förslag var dock talande och värda att notera.

Läs artikeln

Intresseområde: Moms, tull och punktskatter, Fåmansföretag, Företagsbeskattning, Personbeskattning, Seminarier och utbildningar, Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)

Dela artikeln:

Vad händer med entreprenörsskatten?

Av Hans Peter Larsson, 9 juli 2016

 

 

"Vad händer med entreprenörsskatten?" är rubriken på den rapport kring 3:12-reglerna som Svenskt Näringsliv presenterade i Almedalen inför 3:12-utredningens slutspurt i höst. Rapporten visar hur skatteintäkterna ökat med de senaste årens förbättringar av dessa regler.

Läs artikeln

Intresseområde: Fåmansföretag, Seminarier och utbildningar

Dela artikeln:

Få det senaste direkt i inboxen

Skribenter

Prenumerera på vårt RSS-flöde!

Kopiera länken nedan och klistra in i din RSS-läsare.