Tax Matters

Tax matters Sveriges skatteblogg

Tax matters Sveriges skatteblogg

CbCR – nya aktiverade relationer för Sverige från och med den 8 december

Av Rohit Sidhwani och Gustav Weidenstolpe, 15 december 2017

PwC-skatteradgivning-Meeting-solid_0002_burgundy.pngSverige har nu 53 aktiverade bilaterala relationer för utbyte av Country-by-Country Reporting (CbCR). Således är det endast ett fåtal andra länder Sverige saknar utbyte med. Ett av dessa är Kina som dock inte kräver lokal inrapportering av CbCR.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning

Dela artikeln:

Betald trängselskatt och infrastrukturavgifter blir en skattepliktig förmån

Av Jonas Prevander, 14 december 2017

Betald trängselskatt och infrastrukturavgifter blir en skattepliktig förmånTrängselskatt och infrastrukturavgifter som är hänförliga till privat körning med förmånsbil och som betalas av arbetsgivaren är från och med den 1 januari 2018 en skattepliktig förmån. Skatteverket kom nyligen ut med ett ställningstagande i fråga om underlag och metod för förmånsberäkningen. Nedan finner ni en sammanfattning av ställningstagandet.

Läs artikeln

Intresseområde: Personbeskattning

Dela artikeln:

Lagändring samt ny praxis gällande arbetstillstånd

Av Henrik Lundh Risinggård, 14 december 2017

Lagändring samt ny praxis gällande arbetstillståndRiksdagen har beslutat att Migrationsverket kan avstå från att återkalla ett uppehålls- och arbetstillstånd om arbetsgivaren har rättat de brister i anställningsvillkoren som annars skulle leda till återkallelse. Lagändringen trädde i kraft den 1 december. Vidare har Migrationsöverdomstolen den 13 december avkunnat en dom där en person som nekats förlängning av ett arbets- och uppehållstillstånd nu beviljats förlängning trots att lönen för en del av den tidigare tillståndsperioden understigit kollektivavtalsenlig nivå.

Läs artikeln

Intresseområde: Personbeskattning

Dela artikeln:

Anskaffningsutgiften för tomträtt ska i sin helhet hänföras till byggnad

Av Sara Ehlin och Knut Fogelfors, 13 december 2017

Anskaffningsutgiften för tomträtt ska i sin helhet hänföras till byggnadHögsta förvaltningsdomstolen (HFD) fastslår att anskaffningsutgiften för förvärv av byggnad tillsammans med tomträtt i sin helhet ska hänföras till byggnad.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning

Dela artikeln:

Regeringen presenterar ytterligare åtgärder mot skattefusk

Av Fredrik Benson, 12 december 2017

Regeringen presenterar ytterligare åtgärder mot skattefuskIdag höll finansminister Magdalena Andersson en pressträff om regeringens utökade åtgärder för att bekämpa skattefusk och skatteundandragande. De presenterade förslagen kommer bland annat efter avslöjanden i den så kallade Paradisläckan.

Läs artikeln

Intresseområde: Fåmansföretag, Personbeskattning

Dela artikeln:

Adventskalendern 2017: vilka avdrag gäller för representation?

Av Hanna Jurland, 10 december 2017

Xmas_tax_02 (1).pngI december passar många företag på att bjuda anställda eller kunder på julbord. Från och med i år har reglerna kring avdragsrätt för representation ändrats så att veta vad som gäller kan vara svårt. Bedriver du internationell verksamhet kan det dessutom bli ännu krångligare då varje land ofta har olika regler. Vi guidar dig rätt bland momsregler i olika länder!

Läs artikeln

Intresseområde: Moms, tull och punktskatter

Dela artikeln:

CbCR – behöver svenska multinationella företag överväga "sekundär" rapportering?

Av Rohit Sidhwani och Gustav Weidenstolpe, 8 december 2017

CbCR – behöver svenska multinationella företag överväga "sekundär" rapportering?Många svenska multinationella företag (”MNE:s”) gör sig nu redo att rapportera in sin land-för-land-rapport i Sverige innan räkenskapsårets slut. Frågan är dock om det även krävs en sekundär/lokal inlämning av rapporten.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning

Dela artikeln:

PwC och UBS: Filantropi ökar starkt bland entreprenörer

Av Hans Peter Larsson och Peter Hellqvist, 7 december 2017

PwC och UBS: Filantropi ökar starkt bland entreprenörerPwC följer varje år tillsammans med Union Bank of Switzerland (UBS) upp trender bland entreprenörer som lyckats väl i sina företag. Inför 2018 visar genomgången att trenden att satsa på filantropi och att vilja ge tillbaka till samhället samt att finna nya lösningar i olika samhällsfrågor ökar.

Läs artikeln

Intresseområde: Fåmansföretag

Dela artikeln:

Utflyttningsskatt – ett tidens tecken

Av Jörgen Haglund och Hans Peter Larsson, 6 december 2017

Utflyttningsskatt – ett tidens teckenDet nya förslaget till utflyttningsskatt speglar en trend som växer bland Europas regeringar, att värna om den egna skattebasen. Nyligen har samma trend tagit sig uttryck i långtgående diskussioner om en omsättningsskatt på digitala tjänster inom EU. Trenden förstärks och syresätts av de bilder som framkommit i Panamaläckan och nu nyligen i Paradise Papers. Frågan är hur denna typ av nya regler påverkar aktiva entreprenörer och deras bolag. Ofta morgondagens större företag.

Läs artikeln

Intresseområde: Fåmansföretag, Företagsbeskattning, Personbeskattning

Dela artikeln:

Beräkning av skattetillägg – en översyn av reglerna

Av Sophie Ekberg, 5 december 2017

Beräkning av skattetillägg – en översyn av reglernaDen 30 november överlämnade utredningen om beräkning av skattetillägg sitt betänkande (SOU 2017:94) till regeringen. Syftet med betänkandet har varit att förenkla beräkningen av skattetilllägg och förstärka dess preventiva effekt, samt att göra sanktionssystemet mer legitimt och rättvist.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning, Personbeskattning

Dela artikeln:

Få det senaste direkt i inboxen

Skribenter

Prenumerera på vårt RSS-flöde!

Kopiera länken nedan och klistra in i din RSS-läsare.