Tax Matters

Tax matters Sveriges skatteblogg

Tax matters Sveriges skatteblogg

Garanterad tilldelning till anställda i samband med börsnotering medför skattepliktig förmån

Av Michal Herink och Daniel Elander, 17 januari 2019

Garanterad tilldelning till anställda i samband med börsnotering medför skattepliktig förmånKammarrätten i Göteborg har genom dom i Mål nr 2976-18 beslutat att en skattepliktig förmån föreligger för anställda som har erbjudits att förvärva aktier med garanterad tilldelning i samband med börsnoteringen av bolaget. Förmånsvärdet ska bestämmas till skillnaden mellan öppningskursen på aktien och det pris de anställda fått betala.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning

Dela artikeln:

Brexit – åtgärder nödvändiga!

Av Sara Lörenskog, 16 januari 2019

PwC-skatteradgivning-Globe-solid_0005_orangeSom bekant röstade det brittiska parlamentet igår nej till det utträdesavtal som Theresa May förhandlat fram med EU. Risken för en hård brexit per den 29 mars 2019 är nu en realitet som alla företag som har affärer med UK måste förhålla sig till.

Läs artikeln

Intresseområde: Moms, tull och punktskatter

Dela artikeln:

Regeringsfrågan mot en lösning?

Av Ulrika Lundh Eriksson och Anders Månsson, 12 januari 2019

Regeringsfrågan mot en lösning?Så tycks höstens segdragna regeringsförhandlingar nu gå mot en lösning. Under fredagseftermiddagen kallade Annie Lööf till pressmöte under vilket hon presenterade ett, som det i nuläget kallas, utkast till en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Läs artikeln

Intresseområde: Fåmansföretag, Företagsbeskattning, Personbeskattning, Moms, tull och punktskatter

Dela artikeln:

Förhandsbesked avseende beskattning av gåva av aktier

Av Henrik Melin och Nathalie Hellström, 11 januari 2019

Förhandsbesked avseende beskattning av gåva av aktierSkatterättsnämnden har i ett förhandsbesked bedömt, mot bakgrund av omständigheterna, att gåva av alla aktier i ett aktiebolag till en anställd inte medför någon inkomstbeskattning.

Läs artikeln

Intresseområde: Fåmansföretag

Dela artikeln:

Transparens på skatteområdet i fokus

Av Kim Jokinen och Peter Heyne, 10 januari 2019

Transparens på skatteområdet i fokusDen globala diskussionen kring transparens och rapportering av skatt har blivit allt större de senaste åren och flera regleringar har skett på området. En tydlig och genomarbetad skattestrategi och policy kring skattefrågor som bland annat visar att företaget bidrar till samhället i de regioner de verkar är ett effektivt verktyg för att öka förtroendet för företag både gentemot företagets egna intressenter men även gentemot allmänheten.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning

Dela artikeln:

Årskrönika: Skatteåret 2018 blir avstamp inför 2019

Av Ulrika Lundh Eriksson och Anders Månsson, 7 januari 2019

Årskrönika: Skatteåret 2018 blir avstamp inför 2019Skatteåret 2018 var ett lugnt skatteår – men ändå inte. Det har självfallet präglats av valet till riksdagen. Företag röstar som bekant inte och dess ägare är i relativ minoritet. Är det inte ekonomisk kris är därför inte näringslivets frågor i fokus ett valår. Men efter ett val följer en mandatperiod som lägger grunden för framgång i nästa val.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning, Fåmansföretag, Moms, tull och punktskatter, Personbeskattning

Dela artikeln:

Adventskalendern 2018: så fick vi till slut en budget för 2019 med en julklapp till våra familjeföretagare(?)

Av Ulrika Lundh Eriksson och Anders Månsson, 21 december 2018

Adventskalendern 2018: så fick vi till slut en budget för 2019 med en julklapp till våra familjeföretagareUnder året har vi haft förmånen att bevaka den svenska inrikespolitiken vad gäller skattefrågorna. Året har självklart präglats av höstens val och partiernas positioneringar inför detta. Skattefrågorna fick dock ett något mindre utrymme i valrörelsen än vad vi väntat oss.

Läs artikeln

Intresseområde: Fåmansföretag, Företagsbeskattning, Moms, tull och punktskatter, Personbeskattning

Dela artikeln:

Mikael Carlén summerar skatteåret och önskar God Jul och Gott Nytt År!

Av Mikael Carlén, 20 december 2018

2018 har varit ett mycket händelserikt år där valet och Brexit är två stora frågor som har diskuterats flitigt. När det gäller skatteförslag så var fokus stort på ”exitskatten” i inledningen av året. Efter sommaren har bland annat de nya regler som föreslagits avseende begränsning av möjligheterna att dra av räntekostnader rönt stort intresse.

Läs artikeln

Intresseområde: Fåmansföretag, Företagsbeskattning, Moms, tull och punktskatter, Personbeskattning

Dela artikeln:

Frankrike inför skatt på digitala tjänster

Av Fredrik Nilsson, 19 december 2018

Frankrike inför skatt på digitala tjänsterDen 1 januari 2019 kommer Frankrike att införa en skatt på digitala tjänster. Detta för att finansiera de skattesänkningar som den franska presidenten Emmanuel Macron har fått gå med på för att blidka de gula västarna som har protesterat i Frankrike de senaste veckorna.

Läs artikeln

Intresseområde: Företagsbeskattning

Dela artikeln:

Förenklingsregel för leveranser via lager i Tyskland

Av Adrian Bussmeier, 18 december 2018

Förenklingsregel för leveranser via lager i TysklandDen 1 januari 2019 inför Tyskland en förenklingsregel för leveranser via ett lager i Tyskland. För svenska bolag innebär förenklingsregeln att leveranser till Tyskland, som går via lager, under vissa förutsättningar ska redovisas som momsfri EU-försäljning i den svenska momsdeklarationen. Därmed kommer det i vissa fall inte längre vara nödvändigt för svenska bolag att vara momsregistrerade i Tyskland. Svenska bolag med lager i Tyskland bör se över sina avtal med tyska kunder för att kontrollera om en momsregistrering fortfarande är nödvändig och om den nya förenklingsregeln påkallar någon ändring av nuvarande momsredovisning.

Läs artikeln

Intresseområde: Moms, tull och punktskatter

Dela artikeln:

Få det senaste direkt i inboxen

Skribenter

Prenumerera på vårt RSS-flöde!

Kopiera länken nedan och klistra in i din RSS-läsare.