Ny skatt från 1 juli – kräver åtgärder av alla som köper in elektronik från utlandet

PwC-skatteradgivning-Laptop-2-solid_0001_maroon.png ‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-Laptop-2-solid_0001_maroon.pngSom vi tidigare berättat om på Tax matters träder en ny lag i kraft den 1 april 2017 om skatt på kemikalier i elektronik och vitvaror. Lagen kommer att tillämpas från och med den 1 juli 2017.

De produkter som omfattas av skatten är bland annat spisar, mikrovågsugnar, kylskåp, frysskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, datorer, bärbara datorer, läsplattor, dammsugare, mobiltelefoner, vanliga telefoner, trådlösa telefoner, routrar, trådlösa nätverk, CD-spelare, DVD-spelare, radioapparater, tv-apparater, tv-dioder, dataskärmar samt spelkonsoler.

Skatt tas ut både för produkter som tillverkas i Sverige och som förs in från utlandet, och skattskyldig (beskattningsbar person) är den som tillverkar eller för in produkterna.

Som utgångspunkt gäller att den som är skattskyldig, och är registrerad hos Skatteverket som så kallad lagerhållare, har möjlighet att skjuta upp beskattningstidpunkten till dess att produkten säljs till någon som inte är skattskyldig eller flyttas till ett försäljningsställe.

Skatten baseras på produktens vikt och uppgår som mest till 320 kronor per produkt. Beroende på produktens innehåll av brom-, klor- och fosforföreningar kan avdrag göras med 50 procent eller 90 procent av skatten.

Vi har sett att det är ett stort antal frågor kring registrering som skattskyldig och hur olika produkter och logistikflöden bör hanteras.

Seminarium i Stockholm den 6 april 2017

Den 6 april håller PwC ett frukostseminarium i Stockholm där vi går igenom den nya skatten på kemikalier i elektronik och vitvaror, hur man som skattskyldig säkerställer rätten till avdrag, och vilka krav som Skatteverket kan komma att ställa vid avdragsyrkanden.

Läs mer och anmäl dig här

Har du frågor om moms, tull eller punktskatter?

Anders Edlund

Anders Edlund

Anders Edlund arbetar med punktskatter på PwC:s kontor i Stockholm. Anders har tidigare erfarenhet från annan rådgivningsverksamhet och från Skatteverket.
010-213 09 61
Anders Edlund works with excise duties at PwC's office in Stockholm. Anders has previous experience in consulting and from the Swedish Tax Agency.
+46 10-213 09 61

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Skatt på plastbärkassar – vad gäller?

Regeringen föreslår att skatt på plastbärkassar ska tas ut från den 1 maj 2020. Vad säger lagen och vem kan komma att behöva betala? Vi ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Storbritannien lämnar EU imorgon – men vad betyder det?

I och med den intensiva nyhetsrapportering så kan det inte ha undgått någon att Storbritannien lämnar EU imorgon den 31 januari. Vad ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Kammarrätten fastställer momsmässig skönsbeskattning av handel med skins i datorspel

Kammarrätten har slagit fast att en person som handlat med så kallade skins, som är en elektronisk produkt i datorspel, ska skönsbeskattas ...

Läs artikeln