Ny skatt från 1 juli – kräver åtgärder av alla som köper in elektronik från utlandet

PwC-skatteradgivning-Laptop-2-solid_0001_maroon.png ‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-Laptop-2-solid_0001_maroon.pngSom vi tidigare berättat om på Tax matters träder en ny lag i kraft den 1 april 2017 om skatt på kemikalier i elektronik och vitvaror. Lagen kommer att tillämpas från och med den 1 juli 2017.

De produkter som omfattas av skatten är bland annat spisar, mikrovågsugnar, kylskåp, frysskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, datorer, bärbara datorer, läsplattor, dammsugare, mobiltelefoner, vanliga telefoner, trådlösa telefoner, routrar, trådlösa nätverk, CD-spelare, DVD-spelare, radioapparater, tv-apparater, tv-dioder, dataskärmar samt spelkonsoler.

Skatt tas ut både för produkter som tillverkas i Sverige och som förs in från utlandet, och skattskyldig (beskattningsbar person) är den som tillverkar eller för in produkterna.

Som utgångspunkt gäller att den som är skattskyldig, och är registrerad hos Skatteverket som så kallad lagerhållare, har möjlighet att skjuta upp beskattningstidpunkten till dess att produkten säljs till någon som inte är skattskyldig eller flyttas till ett försäljningsställe.

Skatten baseras på produktens vikt och uppgår som mest till 320 kronor per produkt. Beroende på produktens innehåll av brom-, klor- och fosforföreningar kan avdrag göras med 50 procent eller 90 procent av skatten.

Vi har sett att det är ett stort antal frågor kring registrering som skattskyldig och hur olika produkter och logistikflöden bör hanteras.

Seminarium i Stockholm den 6 april 2017

Den 6 april håller PwC ett frukostseminarium i Stockholm där vi går igenom den nya skatten på kemikalier i elektronik och vitvaror, hur man som skattskyldig säkerställer rätten till avdrag, och vilka krav som Skatteverket kan komma att ställa vid avdragsyrkanden.

Läs mer och anmäl dig här

Har du frågor om moms, tull eller punktskatter?

Anders Edlund

Anders Edlund

Anders Edlund arbetar med punktskatter på PwC:s kontor i Stockholm. Anders har tidigare erfarenhet från annan rådgivningsverksamhet och från Skatteverket.
010-213 09 61
Anders Edlund works with excise duties at PwC's office in Stockholm. Anders has previous experience in consulting and from the Swedish Tax Agency.
+46 10-213 09 61

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Nya momsregler för e-handel från 1 juli: är du redo?

Den 1 juli införs nya momsregler för e-handel på EU-nivå. Reglerna avser både e-handel där varor skickas till konsumenter i andra EU-länder ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Prissättning inom kommunkoncern återigen utmanad

Kammarrätten i Göteborg (KRG) har nyligen granskat transaktioner mellan en region och dess dotterbolag. KRG ansåg att ersättningen för de ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skatteverket vinner momstvist om vilka kostnader som ska faktureras ut vid koncerninterna tjänster

Kammarrätten har i ett nyligen avgjort mål ansett att Skatteverket haft rätt att höja det utgående momsunderlaget på koncernintern ...

Läs artikeln