De stora riskerna för svenska företag i USA:s nya handelsklimat

Donald Trumps återkomst till Vita huset den 20 januari 2025 har som de flesta känner till medfört en strikt "America First" handelspolitik. Den skärpta politiken, särskilt genom införandet av nya och höjda tullar på en mängd varor, har haft långtgående konsekvenser för den globala handeln och skapat betydande risker för företag internationellt. Denna artikel ger en översikt över de potentiellt största risker svenska företag kan möta på grund av de nya tullarna, samt hur dessa risker kan hanteras effektivt.
Felklassificerade varor
Korrekt klassificering av varor är en kritisk faktor för företag som importerar till USA. Särskilt viktigt är detta för företag som förlitar sig på undantag; såsom de som handlar med koppar, läkemedel, halvledare, trävaror, kritiska mineraler och energiprodukter. Om klassificeringen är felaktig kan det medföra att för låga tullavgifter betalas vilket resulterar i en exponering för upptaxering och eventuella straffavgifter. Tvärtom kan felklassificering också leda till att företag missar undantag eller reducerade tullsatser och därmed betalar onödigt höga tullavgifter.
Något vi ofta stöter på är att importörer använder sig av den klassificering som är satt av leverantören utan att själv göra en bedömning vilket kan utgöra en risk eftersom det alltid är importören som har ansvar för informationen som lämnas till tullmyndigheterna. Detta gäller även i de fall man som företag använder sig av ett ombud för att deklarera om man inte särskilt avtalat att ombudet ska granska uppgifterna. För att säkerställa korrekt klassificering krävs ofta detaljerad kunskap om varans egenskaper vilket tullombuden ofta inte kan utläsa enbart baserat på den dokumentation som lämnas in med deklarationen.
För att undvika situationer där varor omklassificeras och omtaxeras av tullmyndigheten i efterhand måste företag som agerar importörer själva säkerställa att deras produkter är korrekt klassificerade och därmed berättigade till de eventuella undantag eller lägre tullsatser som åberopas.
Ursprung - Varor med koppling till Kina
Att fastställa en varas ursprung från ett tullperspektiv är en viktig och ibland komplicerad process som kan påverka tullavgifterna vid import och export. Det finns flera faktorer som kan påverka var en vara får sitt ursprung, till exempel:
- Klassificering - varukod
- Var tillverkning sker
- Hur varan har tillverkats
- Vilka material och komponenter som används och var de kommer ifrån
- Om och i så fall var varan genomgår en betydande bearbetning efter tillverkning.
Det kan vara avgörande för svenska företag, särskilt de som är integrerade i komplexa globala leveranskedjor, att kunna påvisa och styrka vilket ursprung varorna har.
Effekten av att få importerade varors ursprung korrigerat i efterhand på grund av felaktig beräkning eller bristande underlag kan komma att ställas på sin spets med de aktuella tullsatserna om 145 procent för import till USA av varor som tullmässigt bedöms ha ett kinesiskt ursprung.
En noggrann ursprungsbedömning kan också vara en möjlighet att begränsa effekten av tullhöjningarna. Om mer än 20 procent av en varas värdemässiga ursprung går att härleda till USA finns möjlighet att undanta den delen från de förhöjda tullavgifterna.
Förändrad prissättning och avsaknad av dokumentation
För att hantera de högre tullsatserna ser många aktörer över möjligheten att se över prissättningsstrategier för att importera varor till USA med så lågt värde som möjligt. Beroende på omständigheterna kan detta vara en bra övning, inte bara för att kortsiktigt hantera höjda tullsatser. Det är också viktigt då det alltid föreligger en skyldighet att deklarera rätt värde vid import och att kunna underbygga det tullvärde man deklarerar vid en eventuell granskning.
Ett alternativ många undersöker är metoden first sale for export (FSFE) där man baserar tullvärdet på den första i en kedja av transaktioner som kopplas till en export med USA som destination. Ett annat är att dela upp nuvarande prissättning i komponenter för att se över om det finns faktorer som inte måste ingå i varornas tullvärde. Dessa övningar kräver god insyn i transaktionerna och ger därför oftast resultat i transaktioner mellan närstående parter.
Att analysera och korrigera sitt tullvärde är viktigt och många importörer ser över detta just nu då effekterna i dagsläget är extra stora. Det kan dock vara en risk i att göra förändringar utan att först genomföra en tullvärdeanalys. Detta för att säkerställa att man använder värderingsmetoderna på rätt sätt, och att man ser till att ha rätt dokumentation tillgänglig för att kunna visa till exempel uträkningar och eventuell benchmarking man förlitar sig på vid en granskning.
Slutsats
De nya tullarna som införts av Trump-administrationen innebär betydande risker för svenska företag som exporterar till USA. Genom att noggrant analysera tillgänglig data, granska leveranskedjor och investera i sin tullhantering kan företag hitta sätt att minimera risker, mildra kostnadsökningar och fortsätta vara konkurrenskraftiga. Det är viktigt att företag proaktivt anpassar sina strategier för att hantera de utmaningar som de nya tullarna medför.
Navigera i tullkaoset - följ våra sändningar på LinkedIn
Med anledning av den globala turbulensen kring tullar kommer våra specialister under våren medverka i sändningar på LinkedIn där de ger konkreta tips kring hur företag bäst arbetar med sin tullhantering. I denna LinkedIn Live (sändes den 28 april) möter du Sara Lörenskog och Kaspar Kjellberg, tullspecialister på PwC, som tar upp områden som de rekommenderar att företag prioriterar och agerar på, givet rådande läge (sändningen är 26 minuter lång).

Astrid Bendz & Kaspar Kjellberg
Astrid Bendz och Kaspar Kjellberg arbetar som skatterådgivare på PwC:s kontor i Göteborg. Astrid är specialiserad på moms och tullfrågor. Kaspar specialiserar sig på frågor inom tull och handelsregler.
Astrid: 070-929 17 89,
astrid.bendz@pwc.com
Kaspar: 070-363 14 75,
kaspar.kjellberg@pwc.com
Lämna en kommentar