Flera förslag om sänkta skatter och nya regler inför höstbudgeten

Regeringen har den 19 maj presenterat flera förslag om sänkta skatter och förändrade regler som kan påverka både privatpersoner och företag. Här sammanfattas förslagen, vilka nivåer man utgått från, samt andra förändringar som kan komma att bli aktuella. Förslagen föreslås träda i kraft under 2026 och endast om Sveriges ekonomi tillåter detta.
Förslag inför höstbudgeten
Sänkt elskatt
För att minska elkostnaderna för hushåll och företag föreslås att energiskatten på el sänks från 43,9 till 41,1 öre per kilowattimme.
Sänkt särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK)
Den särskilda inkomstskatten för personer som bor utomlands och har inkomster från Sverige föreslås sänkas från nuvarande 25 procent till 20 procent. Det innebär att cirka 90 000 personer får sänkt skatt på sina svenska inkomster.
Sänkt moms på danstillställningar
För att främja kultur och dans föreslås att momsen på inträde till danstillställningar, som biljetter till dansevenemang, nattklubbar och diskotek, sänks från 25 procent till 6 procent. Detta innebär en kraftig sänkning av skatten på dessa evenemang.
Sänkt bolagsskatt och expansionsfondsskatt
För att stärka investeringar och tillväxt i Sverige föreslås att bolagsskatten sänks med 0,6 procentenheter, från dagens 20,6 procent till 20 procent. Även expansionsfondsskatten föreslås sänkas i motsvarande grad.
Skattelättnad för resor med kollektivtrafik
För att underlätta arbetspendling föreslås en skattelättnad för anställda som får periodbiljetter eller ersättning för sådana biljetter från sin arbetsgivare. För belopp upp till 13 000 kronor per år ska bara hälften av förmånsvärdet beskattas. Skattelättnaden gäller även för personer som använder färdtjänst för arbetsresor.
Skattefri laddning av elfordon på arbetsplatsen
Den tillfälliga skattefriheten för laddning av elfordon på arbetsplatsen föreslås bli permanent. Det innebär att anställda även fortsättningsvis kan ladda sina elbilar eller laddhybrider på jobbet utan att förmånsbeskattas. Dessutom föreslås att personer med laddhybrid som förmånsbil ska ha rätt till avdrag för drivmedelskostnader vid tjänsteresor, även om bilen laddats gratis på arbetsplatsen.
Slopad fordonsskatt och saluvagnsskatt för vissa släpvagnar
Fordonsskatt och saluvagnsskatt föreslås tas bort för släpvagnar med en totalvikt upp till 3 ton, jämfört med dagens gräns på 750 kilo.
Förändrade regler om beskattning av skog
Flera förslag syftar till att göra skattereglerna mer gynnsamma för ersättning som ges för naturvårdande ändamål inom skogsbruket. Bland annat föreslås en ny ersättningsfond för naturvårdsmark, möjlighet att sätta av ersättning för naturvårdsavtal på ett särskilt konto, slopad källskatt på ränta på skogskontomedel och anpassning av reglerna till EU-rätten.
Vår kommentar
Utöver ovanstående skatteförslag pågår även arbete med andra förändringar som kan komma att presenteras under våren och ingå i höstbudgeten. Bland dessa märks särskilt:
- Nya 3:12-regler, som påverkar beskattningen av utdelning och kapitalvinst för fåmansföretagare.
- Nya ränteavdragsregler, som kan påverka hur företag får dra av räntekostnader.
- Nya regler för skattereduktion avseende juridiska personers gåvor
- Nya regler för FOU-avdrag och expertskatt
- Nya regler för beskattning av så kallad carried interest
Vi kan konstatera att skatterna är heta när vi närmar oss ett valår men vad som faktiskt genomförs när budgeten väl är förhandlad är emellertid osäkert. De många föreslagna förändringarna innebär i huvudsak sänkta skatter och regelförenklingar, även om regelverket fortsatt är mycket komplext på flera områden. De största föreslagna förändringarna (3:12, ränteavdragsbegränsningar och carried interest) har över lag mottagits positivt av remissinstanserna – vilket borde öka möjligheterna att de röstas igenom. Vi följer händelseutvecklingen.
Se regeringens pressmeddelande på regeringen.se: Ytterligare skatteförslag remitteras inför höstbudgeten

Vidar Ambrosiani
Vidar Ambrosiani arbetar på PwC:s kontor i Stockholm. Vidar är skatterådgivare och arbetar med svensk och internationell bolagsbeskattning. Vidar har tidigare erfarenhet från Skatteverket och Tillväxtverket.
Kontakt: 073-860 17 96,
vidar.ambrosiani@pwc.com
Lämna en kommentar