EU-kommissionen stämmer Sverige vid EU-domstolen över F-skatteregler

Den 7 maj 2025 meddelade EU-kommissionen att de har beslutat att väcka talan mot Sverige vid EU-domstolen. Bakgrunden är att Sverige inte har anpassat sina regler om preliminär inkomstbeskattning för utländska företag till EU-lagstiftningens krav. Kommissionen menar att skyldigheten för svenska verksamheter att dra av skatt på betalningar till utländska företag utan fast driftställe i Sverige, strider mot friheten att tillhandahålla tjänster inom EU.
Bakgrund till tvisten
Sedan införandet av reglerna om preliminärskatteavdrag vid avsaknad av F-skatt 2021, är svenska verksamheter skyldiga att dra av en preliminär skatt på 30 procent när de betalar för arbete som utförs av företag från andra EU- eller EES-länder, om det utländska företaget inte har ett godkännande om F-skatt från Skatteverket. I de fall mottagaren av betalningen har en skattskyldighet för arbete i Sverige nyttjas preliminärskatten mot denna och i de fall det inte finns en skattskyldighet återbetalas preliminärskatten efter beslut från Skatteverket. I de fall skattskyldighet konstaterats för mottagaren och preliminärskatt inte har dragits av, men bör ha dragits av, får den svenska betalaren ett solidariskt ansvar för mottagarens skattskyldighet i Sverige om den inte betalas av mottagaren själv.
EU-kommissionens kritik
Kommissionen menar att reglerna strider mot principen om fri rörlighet för tjänster enligt artikel 56 i EUF-fördraget och artikel 36 i EES-avtalet. Eftersom utländska företag utan fast driftställe i Sverige normalt inte är skattskyldiga här, ska den preliminära skatten återbetalas efter Skatteverkets slutliga beslut. Men denna process kan ta upp till två år, vilket kan medföra betydande likviditetsproblem för de utländska företagen. Dessutom utgör de administrativa kraven för att få godkännande av F-skatt och den långa handläggningstiden ytterligare hinder för att erbjuda tjänster på den svenska marknaden.
Kommentar
Kommissionen har tidigare skickat en formell underrättelse och ett så kallat motiverat yttrande till Sverige. Den svenska regeringen anser dock att de svenska reglerna är förenliga med EU-rätten och har inte velat ändra dem. Därför går ärendet nu vidare till EU-domstolen. Om domstolen ger kommissionen rätt kan Sverige tvingas ändra sina regler för att bättre harmonisera med EU:s principer om fri rörlighet för tjänster. Sett till EU-kommissionens synpunkter är det troligt att anta att regelverket kommer att återgå till dess tidigare utformning. Det skulle i så fall innebära att svenska företag återigen måste göra bedömningar av betalningsmottagarens skattskyldighet på egen hand. Återgår vi till den tidigare utformningen av reglerna kommer det troligen att öka osäkerheten för betalare av fakturor och minska förutsägbarheten kring eventuella preliminärskatteavdrag.
Läs också: EU-kommissionen utreder krav på F-skatt för utländska företag

Vidar Ambrosiani & Frida Grahn
Vidar Ambrosiani och Frida Grahn arbetar som skatterådgivare på PwC:s kontor i Stockholm. Vidar arbetar med svensk och internationell bolagsbeskattning. Frida arbetar med frågor som rör nationell och internationell individbeskattning samt arbetsgivarfrågor för gränsöverskridande personal.
Vidar: 073-860 17 96,
vidar.ambrosiani@pwc.com
Frida: 072-155 88 89,
frida.grahn@pwc.com
Lämna en kommentar