<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

En skattereform för entreprenörskap

PwC-skatteradgivning-Group-outline_0005_orange.png ‹ Tillbaka till artiklarna

Allt fler talar nu om behovet av en ny stor skattereform. Vilka inslag i en sådan vill entreprenörer se? I 1990 års skattereform glömdes entreprenörerna helt bort. Blir det ingen ny skattereform, varför inte en delreform för ökat entreprenörskap? Hur kan en sådan se ut?

Under det senaste året har Finansministern tydligt sagt att hon vill se en ny skatteutredning. Liberalerna och Centern instämmer. Likaså har TCO, Saco och LO stämt in. Dagens skatteregler har av många tunga debattörer beskrivits som ett lapptäcke. Det är den snällaste beskrivningen. Samtidigt har skillnaden mellan skatt på inkomster på kapital och arbete ökat. Internationellt har skattekonkurrensen de facto hårdnat. Entreprenörer hamnar ofta i skottgluggen. Något ligger i luften även om starka krafter håller emot. Dock har trettio år gått sedan sist och mycket har hänt inom ekonomin under denna nu långa period.

Vad krävs för att inte samma misstag ska upprepas och entreprenörerna glöms bort? Vad vill entreprenörerna att en ny reform ska grunda sig på om det blir aktuellt att skriva direktiv till en ny skatteutredning i höst eller senare?

Många entreprenörer tycker att skattereglerna i stort är bra i dag, bättre än tidigare. De är inte bortskämda. Men de vill inte se regler försämrade och de vill inte åter dra kortaste strået i en ny reform. Tvärtom vill de se förutsättningar som underlättar för dem att utveckla och expandera företag, investera i nya och tillföra ökad kompetens i företagen.

I vårt första skatteseminarium i Almedalen i år höjer vi blicken bortom väntade försämringar av dagens fåmansföretagsregler och det kritiserade förslaget om personaloptioner. Den förra frågan hade vi uppe förra året och fick stor uppmärksamhet i media.

Tillsammans med Stiftelsen Entreprenörskapsforum och entreprenörskapsutredaren professor Pontus Braunerhjelm diskuterar vi kring ett förslag till en ny skattereform för entreprenörer. Det kommer att handla om skatt på kapital, bolag och kompetens. För att förslaget ska fungera som en egen delreform pekar vi även övergripande på finansieringar av förslaget.

Kommenterar gör Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson, docent Åsa Hansson som tillsammans med Ingemar var ledamöter i Företagsskatteutredningen och Dagens Industris välkände ledarskribent Tobias Wikström. Även inlägg från publiken kommer.

Välkomna till vår skatteförmiddag tisdag 5 juli med start klockan 09.00 på Hästgatan 9, några kvarter uppför backen från Donners Plats.

”En skattereform för entreprenörskap” – Tisdagen den 5 juli klockan 09.00-10.00.

”Digitaliseringen och delningsekonomin utmanar dagens skattesystem – hur möter vi framtiden?” – Tisdagen den 5 juli klockan 10.30-11.30.

För dig som inte har möjlighet att vara på plats i Visby går det bra att se våra seminarier live via vår blogg PwC i Almedalen. Här hittar du även hela vårt program för Almedalsveckan och kan följa diskussionerna under hela veckan.

Har du skattefrågor för fåmansföretag?

PwC

PwC

PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Skänk utdelning och julglädje till något som du brinner för

Under julen vill många människor göra skillnad och dela med sig till andra genom att skänka pengar till olika former av välgörenhet. Visste ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Dags att se över löneuttaget för 2023 i fåmansföretag

Det är snart årsskifte vilket innebär att det börjar bli dags för dig som äger andelar i ett fåmansföretag att kontrollera ditt löneuttag ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skattebarometern - näringslivet tycker till om skattefrågorna

I dagarna har PwC presenterat den årliga undersökningen Skattebarometern, där vi tittar närmare på näringslivets åsikter om skatter. I år ...

Läs artikeln