3:12-utredningen slutspurtar. Vilka skattehöjningar för ägare till fåmansföretag kan vi förvänta?
Den sittande 3:12-utredningen som ser över beskattningen av utdelning och kapitalvinster för ägare till fåmansföretag går nu in på finalen. Utredningen ska som huvuduppgift se om det förekommer så kallad inkomstomvandling från arbets- till kapitalinkomster och om reglerna missbrukats. Så har hävdats från forskarkretsar, även om forskningen inte är entydig, och från vissa politiska håll.
Sammantaget ska utredningen, enligt direktiven, lämna förslag som sammantaget medför skattehöjningar för ägare till fåmansföretag. Många företagare oroas nu av dessa signaler.
Nytt sedan Taxmatters skrev om frågan senast är att utredningen får en ny huvudsekreterare. Denne kommer från Skatteverket. Vidare har utredningen utökats med tre personer. En ekonom från Uppsala universitet, TCO har fått en representant liksom att Finansdepartementet fått en person till med i utredningen genom den tjänsteman som skrev direktiven.
Senast den 1 september 2016 ska utredningen vara klar. Det innebär att förslagen i princip måste vara klara före sommaren. Någon förlängning är inte aviserad, men heller inte otänkbar då nya regler mycket sannolikt ändå inte hinner införas till 1 januari 2017. Delförslag innan dess kan som princip aldrig uteslutas när utredningar arbetar med direktiv om höjda skatter.
Vilka förslag till förändringar kan ligga i korten? När en utredning kommit till detta skede så finns normalt en lista på förslag framtagen som man överväger och räknar på.
Enligt direktiven ska man bland annat vända på följande stenar:
- Skattesatsen på utdelning och kapitalvinst inom gränsbeloppet samt över takbeloppen.
Kommentar: Det innebär att dagens 20 procent skatt på gränsbeloppet kan bli till exempel 25 procent. Skattesatserna över gränsbeloppen är svårare att tro något om.
- Reglerna om sparat utdelningsutrymme.
Kommentar: Denna punkt rymmer i grunden en rysare som ägare bör känna till. I dagsläget finns enligt Skatteverket drygt 500 miljarder kronor i sparade gränsbelopp som man känner att man inte kan överblicka hur de kommer att påverka statens skatteintäkter framöver.
- Takreglerna för de belopp som kan beskattas som tjänst vid utdelning och kapitalvinst.
- Storleken på det lönebaserade utrymmet.
- Reglerna för beräkning av kapitalavkastning.
- Storleken på schablonbeloppet i förenklingsregeln.
- Förutsättningarna för att få använda förenklingsregeln.
När utredningen lagt sitt förslag kommer den att sändas ut på remiss för synpunkter från dem som berörs. Sedan väntar sedvanlig riksdagsbehandling. Förslag till nya regler bedöms inte kunna träda i kraft förrän den 1 januari 2018. Senare under 2018 är det riksdagsval.
Ytterligare kommentarer
Det är lätt att förstå våra kunders och andra företagares oro så öppna som direktiven är skrivna. PwC vill peka på möjligheten för ägare att inför vårens bolagsstämmor, och även vid andra tillfällen, överväga vilken utdelning som kan och bör lämnas från fåmansföretag till dess ägare. När förändringar i sammantaget skärpande riktning ligger i luften är rådet till ägare att ha en klar strategi för hur vinster i företaget ska användas under kommande år.
En sådan strategi kan endast tas fram i det enskilda fallet. Klart är endast att några sänkningar av beskattningen av ägare till fåmansföretag inte kommer att föreslås denna gång.
Hans Peter Larsson och Peter Hellqvist
Faktaruta
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar