Investera dig genom generationsskiftet

PwC-skatteradgivning-Family-solid_0005_orange.png ‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-Family-solid_0005_orange.pngVilken roll kan ägarformen private equity ”riskkapitalet” spela vid ett generations- eller ägarskifte? Allt färre familjeföretag överlåts idag inom familjen. Istället överlåts allt fler externt där en ny huvudägare kommer in och de aktiva inom familjen behåller en mindre andel. På så sätt kan de som vill kliva av få ut värdet av sina andelar och de som vill vara kvar kan vara det tillsammans med en ny kapital- och kunskapsstark partner. Följ diskussionen i Almedalen!

Vad kan ägarformen tillföra och vad skulle underlätta för ägarformen och generationsskiftesföretag att utvecklas vidare? Under Almedalsveckan anordnar PwC, tillsammans med Swedish Private Equity & Venture Capital Association, SVCA, ett seminarium där företrädare för private equity beskriver hur man arbetar med sina portföljföretag i olika skeden. Seminariet ”Vad tillför riskkapitalet/ägarformen private equity till generationsskiftesföretag?” hålls onsdag 5 juli kl 12.30-13.30 på Hästgatan 9, ett par kvarter upp från Donners Plats.

Här är en kort presentation av seminariets kommentatorer och paneldeltagare.

Jens Orback. Modererar och leder en hearing kring dessa frågor gör Jens Orback. Jens är utbildad nationalekonom och har en bakgrund som chef för Palmecentret, minister och tidigare tjänsteman på Finansdepartementet.

Per Åsling. Ordförande i Riksdagens skatteutskott. Per har tagit flera spännande initiativ i riksdagen och har ofta en majoritet med sig som ger allt större makt. Hur ser han på dessa frågor och vilka initiativ kan övervägas inför valet för att underlätta generationsskiften? Hur ser han på förutsättningarna för private equity ”riskkapitalet” i Sverige?

Elisabeth Thand Ringqvist. Idag ordförande i SVCA och rådgivare till portföljbolag. En av Sveriges mest erfarna policymakers. Tidigare vd för Företagarna och Maud Olofssons högra hand. Elisabeth ger en introduktion till private equity som ägarform och vad aktiva ägare bidrar med för att öka företagets konkurrenskraft.

Mikael Ahlström. Grundare av Procuritas, Nordens första riskkapitalbolag, etablerat 1986. Även grundare av den ekonomiska föreningen Charity Rating, Siftelsen CHELHA samt Mitt Alby AB. Mikael delar med sig av sina erfarenheter från resan med Procuritas i anslutning till investeringar och förvärv av familjeföretag?

Patrik Hedelin. Grundade boo.com 1999 med avsikt att bli ledande på kläder och skor i Europa och USA. Han har arbetat med e-handel i 20 år och idag driver Patrik eEquity som är ett ledande private equity bolag med 15 portföljbolag.

Arne Engvall. Arne är erfaren revisor på PwC. Nu arbetar han mycket med rådgivning till familjeföretag som står inför ett generationsskifte. Vilka råd ger han och vilka är hans erfarenheter av riskkapitalbolag som nya huvudägare?

Seminariet presenteras av Peter Hellqvist, skatterådgivare på PwC med ansvar för större familjeföretag.

För dig som inte har möjlighet att vara på plats i Visby går det bra att se våra seminarier live via vår blogg ”PwC i Almedalen”. Här hittar du även hela vårt program för Almedalsveckan och kan följa diskussionerna under hela veckan.

Varmt välkomna!

Peter Hellqvist

Peter Hellqvist

Peter Hellqvist arbetar på PwC:s kontor i Stockholm med skattefrågor rörande bland annat ägarledda företag och deras ägare.
010-212 52 91
Peter Hellqvist works with tax issues at PwC’s office in Stockholm, focusing on matters such as owner-managed companies and their owners.
+46 10 212 52 91

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Guide till regeringens stödåtgärder: vilka de är och hur de används

Korttidspermittering, sänkta arbetsgivaravgifter och slopad karensdag. Det är några av regeringens krisåtgärder för att rädda svenska ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Annika Winsth i PwC:s serie om framtidens skatter

Intervjuserien Jakten på den försvunna skattereformen fortsätter nu med Annika Winsth – chefekonom på Nordea. Kommer vi i mål med en ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Deklaration 2020 – guide för fåmansföretagare

Covid-19 eller ej, den 4 maj är de flesta skyldiga att ha lämnat in sin deklaration. Delägare i fåmansföretag har en del extra att tänka på ...

Läs artikeln