Branschen om paketeringsutredningen

‹ Tillbaka till artiklarna

Branschen om paketeringsutredningenPwC har för fjärde året tagit fram Fastighetstempen, en undersökning där branschföreträdare belyser sin inställning till utvecklingen av den svenska fastighets- och entreprenadmarknaden. I år har vi tagit ett nytt grepp och valt att belysa en enskild fråga: Paketeringsutredningen – en del av den svenska skattetsunamin.

Beslutsfattare från landets 100 största fastighets- och entreprenadbolag har intervjuats. Resultatet visar att i princip alla som intervjuats inom fastighetsbranschen känner till utredningen och 85 procent av de tillfrågade anser att förslaget är mycket eller ganska dåligt. Förslaget är inte genomarbetat, investeringsviljan minskar och det har en negativ påverkan på bostadsbyggandet.

För att belysa frågeställningarna har vi bjudit in tre aktörer från branschen för att ge sin syn på förslaget: Vilka är konsekvenserna på kort respektive lång sikt? Hur påverkas det utländska kapitalets investeringsvilja och inte minst – vilka samhällseffekter är sannolikt att vänta om förslaget genomförs? Peter Lindstrand, skatterådgivare på PwC, och Helena Ehrenborg, auktoriserad revisor på PwC, har träffat Per Tängerstad (CapMan), Anders Lago (HSB Riksförbund) och Pontus Ekman (Bergsundetgruppen) i årets första delupplaga av Fastighetstempen. Ta del av deras kommentarer och reflektioner från branschen här.

Ta del av rapporten ”Paketeringsutredningen – en del av den svenska  skattetsunamin”

Under Almedalsveckan i år bjuder vi in till två seminarier som berör fastighetsbranschen. Det första på temat: ”Fastighetsbranschen och den svenska skattetsunamin - var står vi och vart är vi på väg?” hålls på Hästgatan 9 kl 16.00-16.45. Där fångar vi upp den våg av skatteinitiativ som sköljer över branschen för närvarande och vad det får för konsekvenser för aktörerna inom fastighet och entreprenad. Den 30 mars 2017 redovisades paketeringsutredningen och ytterligare skatteinitiativ har presenterats under våren. Nyligen lanserades också ett nytt ränteavdragspaket.

Seminariet presenteras av Peter Lindstrand, skatterådgivare på PwC med ansvar för skattefrågor för fastighets- och byggbolag och Jonas Rickardsson, ansvarig för Real Estate Due Dilligence på PwC.

Det andra seminariet är en fortsättning på samma tema ”Fastighetsbranschen och den svenska skattetsunamin - och vad säger marknaden?” kl 17.00-18.00 där vi låter en välrenommerad panel av aktörer kommentera läget, innan vi alla samlas på mingel i vår trädgård. Helena Ehrenborg, auktoriserad revisor inom Real Estate på PwC, och Johan Björk, ansvarig för Real Estate M&A på PwC, är moderatorer i paneldiskussionen.

Välkomna till vår eftermiddag tisdag den 4 juli med start klockan 16.00 på Hästgatan 9, några kvarter uppför backen från Donners Plats.

Kommentar

Tax matters återkommer under veckan med en presentation av deltagarna i onsdagens tredje skatteseminarium, ”Vad tillför riskkapitalet/ägarformen private equity till generationsskiftesföretag?” Seminariet hålls direkt efter lunch kl 12.30-13.30 på Hästgatan 9.

För dig som inte har möjlighet att vara på plats i Visby går det bra att se våra seminarier live via vår blogg ”PwC i Almedalen”. Här hittar du även hela vårt program för Almedalsveckan och kan följa diskussionerna under hela veckan.

Läs mer om våra seminarier på "PwC i Almedalen"

Missa inte att anmäla dig till vårt mingel!

Har du frågor om företagsbeskattning?

Katarina Menzel och Peter Lindstrand

Katarina Menzel och Peter Lindstrand

Katarina Menzel och Peter Lindstrand arbetar på PwC i Stockholm med företagsbeskattningsfrågor och är särskilt inriktad på skattefrågor för fastighets- och byggbolag.
Katarina: 010-212 47 92, katarina.menzel@pwc.com
Peter: 010-213 31 97, peter.lindstrand@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Kajsa Boqvist önskar trevlig sommar!

Så var det juli igen och Tax matters vill önska dig en glad sommar! Under vintern och våren har våra läsare visat fortsatt stort intresse ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Stämpelskatt vid förvärv av fast egendom genom fastighetsbildningsåtgärder?

Lantmäteriet har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna att ta ut stämpelskatt vid vissa fastighetsbildningsåtgärder. Syftet är att ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Stor guide: regeringens åtgärdspaket för företag – vad gäller?

Det har gått lite mer än ett år sedan regeringen presenterade det första åtgärdspaketet för företag med anledning av spridningen av ...

Läs artikeln