Var beskattas aktiebolagens vinster imorgon?

PwC-skatteradgivning-Meeting-solid_0002_burgundy.png ‹ Tillbaka till artiklarna

Var beskattas aktiebolagens vinster imorgonEn ny internationell skattemodell börjar växa fram – marknad och plats för produktutveckling styr var beskattningen ska ske, mer än var bolagets hemvist och ledning finns. Denna modell styr nu på rak kollisionskurs med såväl den svenska modellen som OECD:s. Här står Sveriges bolag inför tuffa utmaningar! Följ debatten hos PwC i Almedalen.

Onsdagen den 5 juli är PwC:s skatteförmiddag i årets Almedalen. Vi inleder det första seminariet med ”En framtidsspaning – beskattning i en digitaliserad värld – när var och hur?” kl 09.00-10.00. Seminariet berör alla Sveriges internationella bolag och nya framtidshopp. Adressen är som tidigare år Hästgatan 9, ett par kvarter upp från Donners Plats.

Här är en kort presentation av seminariets kommentatorer och paneldeltagare.

Jens Orback. Modererar och leder en hearing kring denna fråga gör Jens Orback. Jens är utbildad nationalekonom och har en bakgrund som chef för Palmecentret, minister och tidigare tjänsteman på Finansdepartementet.

Rebecca Filis. Rebecca är Skatteverkets framtidsspanare. Var med oss förra året och då mycket uppskattad. Har utrett skattefrågor kring den så kallade delningsekonomin, eller plattformsekonomin som man numera säger. Rebecca framför sina skarpa iakttagelser och slutsatser, vad ska Skatteverket beskatta framöver?

Björn Nordgren. Björn är skattechef i Norden för General Electric. Han har den internationella verkligheten på näthinnan och sitter med där beslut fattas. Han ser hur skattebaser rör sig och har förslag för att stärka Sverige i denna nya kamp om beskattning av vinsten.

Pontus Braunerhjelm. Pontus är professor och forskningsledare på Entreprenörskapsforum. Nu senast även statlig entreprenörskapsutredare. Hur påverkas svenska företag av de nya trender vi nu ser och vilken politik bör föras, är frågorna till Pontus.

Johan Fall. Johan är ny chef för Svenskt Näringslivs skatteavdelning. Han är därmed en av Sveriges tyngsta ”policymakers” inom skatt. Känner han oro? Hur bör svenska företag och politiker agera för att vara proaktiva?

Tobias Wikström. Till sist, avrundar med en övergripande kommentar ur ett samhällsperspektiv gör Tobias Wikström, ledarskribent på Dagens Industri och Sveriges främste skattejournalist.

Seminariet presenteras av Jörgen Haglund, skatterådgivare på PwC med ansvar för internationella skattefrågor.

Kommentar

Tax matters återkommer under veckan med en presentation av deltagarna i förmiddagens andra skatteseminarium, "Hur påverkas svenska företag av en amerikansk skattereform, Brexit och nya internationella skattetrender?" kl 10.30-11.30.

På vår blogg PwC i Almedalen hittar du alla våra seminarier. Där kan du även följa våra seminarier live om du inte har möjlighet att närvara i Visby.

Väl mött i Visby, på plats eller via länk! Följ oss även under Almedalsveckan via Tax matters, Twitter och andra sociala medier.

Läs mer om våra seminarier på "PwC i Almedalen"

Missa inte våra mingel, anmäl dig här

Har du frågor om företagsbeskattning?

Jörgen Haglund

Jörgen Haglund

Jörgen Haglund arbetar med internationell företagsbeskattning på PwC i Stockholm.
010-213 31 51
Jörgen Haglund works with international corporate taxation at PwC in Stockholm.
+46 10 213 31 51

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Jakten på den försvunna skattereformen – ny intervjuserie

En av punkterna i januariöverenskommelsen handlar om att en omfattande skattereform ska genomföras under nuvarande mandatperiod. Nu kommer ...

Läs artikeln
Läs artikeln

OECD släpper slutgiltig version av vägledning för internprissättning av finansiella transaktioner

Sommaren 2018 kom det första utkastet och nu är den slutgiltiga versionen publicerad – rapporten som ska vägleda internprissättning för ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ränteavdrag på efterställda skulder

Avdragsförbud för ränteutgifter på efterställda skulder ska tolkas så att den del av skulderna som på grund av avtrappningen i artikel 64 ...

Läs artikeln