<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hur påverkas svenska företag av Brexit och en amerikansk skattereform?

PwC-skatteradgivning-Globe-solid_0001_maroon.png ‹ Tillbaka till artiklarna

Hur påverkas svenska företag av Brexit och en amerikansk skattereform?Brexit har initierats och i USA diskuteras en stor skattereform. Vilka effekter får detta för svenska företag och hur kan de förbereda sig? Är sänkta bolagsskatter och höjda tullar en protektionistisk skattetrend vi måste vänja oss vid? Diskussionen fortsätter i Almedalen.

Brexit får, oavsett modell, stora effekter för handeln med Storbritannien. I USA har presidenten aviserat en skattereform som på förslagsstadiet har innefattat såväl skattesänkningar för amerikanska bolag och individer som en ”border adjustment tax” i syfte att främja produktion i USA. Utöver det höjs tullar vid varuimport i USA och Brexit medför med största sannolikhet tulleffekter när Storbritannien lämnar EU. Temat för vårt andra skatteseminarium är – ”Hur påverkas svenska företag av en amerikansk skattereform, Brexit och nya internationella skattetrender?” Seminariet hålls på Hästgatan 9, ett par kvarter upp från Donners Plats, onsdagen den 5 juli kl 10.30-11.30.

Här är en kort presentation av seminariets kommentatorer och paneldeltagare.

Jens Orback. Modererar och leder en hearing kring denna fråga gör Jens Orback. Jens är utbildad nationalekonom och har en bakgrund som chef för Palmecentret, minister och tidigare tjänsteman på Finansdepartementet.

Ann Linde. Sveriges EU- och handelsminister. Ann har varit mycket tydlig och synlig i debatten. Hon har starkt pekat på vikten av fortsatt svensk export, gärna ökad sådan, till både UK och USA. Hur ser hon på läget just nu och vad kan svenska företag förvänta när det gäller UK och USA framöver?

Peter Dahlen. Erfaren tjänsteman från Washington och nu chef för Amerikanska Handelskammaren i Sverige. Blir det någon skattereform i USA och hur kan en sådan se ut? Vad är sista ordet från Washington och vad tror man i USA?

Andreas Hatzigeorgiou. Andreas har som mycket aktiv chefekonom på Stockholms Handelskammare på ett analytiskt och skarpt sätt pekat på hur svenska företag skulle påverkas av en Brexit samt frihandelseffekter av ”America first” som strategi för USA.

Lena Sellgren. Lena är ny och färgstark chefekonom på Business Sweden. Syns allt oftare i debatten och brinner för svensk export. Svensk export bromsade in under 2016 men exportchefer ser trots allt positivt på framtiden. Vilka effekter ser Lena för svensk export i anledning av Brexit och utvecklingen i USA?

Björn Nordgren. Björn är skattechef i Norden för General Electric. Han har den internationella verkligheten på näthinnan och sitter med där beslut fattas. Han ser hur skattebaser rör sig. Hur skulle svenska företag påverkas av en sänkning av den amerikanska bolagsskatten till 15 procent, en ny importskatt på varor in i USA och en sänkning av bolagsskatten i UK till 15 procent? Är 15 procent bolagsskatt snart the "new normal"?

Tobias Wikström. Till sist, avrundar med en övergripande kommentar ur ett samhällsperspektiv gör Tobias Wikström, ledande skattejournalist och ledarskribent på Dagens industri.

Seminariet presenteras av Kajsa Boqvist, skatterådgivare på PwC och ansvarig för moms, tull och punktskatter.

Kommentar

Tax matters återkommer nästa vecka med en presentation av deltagarna i onsdagens tredje skatteseminarium, ”Vad tillför riskkapitalet/ägarformen private equity till generationsskiftesföretag?” Seminariet hålls direkt efter lunch kl 12.30-13.30 på Hästgatan 9.

Under tisdagen den 4 juli kommer vi även att hålla ett seminarium med temat ”Fastighetsbranschen och den svenska skatte-tsunamin - var står vi och vart är vi på väg?” kl 16.00-16.45. Missa inte det!

För dig som inte har möjlighet att vara på plats i Visby går det bra att se våra seminarier live via vår blogg ”PwC i Almedalen”. Här hittar du även hela vårt program för Almedalsveckan och kan följa diskussionerna under hela veckan.

Varmt välkomna!

Läs mer om våra seminarier på "PwC i Almedalen"

Missa inte våra mingel, anmäl dig här

Har du frågor om moms, tull eller punktskatter? Kontakta oss på PwC

Kajsa Boqvist

Kajsa Boqvist

Kajsa Boqvist är ansvarig för Tax på PwC Sverige och arbetar med moms- och tullrådgivning på PwC:s kontor i Stockholm. Kajsa jobbar i huvudsak med rådgivning till internationellt verksamma företag bland annat i samband med omstruktureringar och internationell handel.
Kontakt: 010- 213 38 24, kajsa.boqvist@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Julgåvor till anställda och kunder - detta gäller 2023

Julen närmar sig och många företag ger julgåvor till både anställda och kunder. Gåvor av mindre värde är skattefria och företag kan också ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Julbord med anställda och kunder - detta gäller 2023

Snart är julen här och många företag väljer att fira med både sina anställda och kunder genom att bjuda på festliga julbord. I den här ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Rätt att tillämpa omsättningsbaserad fördelningsgrund för moms

Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat dom i ett mål rörande avdragsrätt för ingående moms i en blandad verksamhet. Det innebär ny ...

Läs artikeln