Skatteverket får backning i frågan om holdingbolags momsavdrag
Kammarrätten anser att Skatteverkets beslut att godkänna ett moderbolags ansökan om momsregistrering innebär att bolaget kan utgöra en skattskyldig person för moms, även om inga tjänster har utförts till dotterbolagen mot ersättning. Domen har stor betydelse för frågan om avdragsrätt för ingående moms i holdingbolag eftersom Skatteverket ofta ifrågasätter detta med hänvisning till att koncerninterna tjänster inte utförts i samband med de perioder då momsavdragen yrkas eller att dessa tjänster utförs endast i mindre omfattning.
Förutsättningarna i kammarrättens dom var bland annat följande: Ett moderbolag hade sedan år 2010 en momsregistrering för att bedriva investeringar i industriföretag samt fastigheter. Under perioder år 2013-2014 redovisade bolaget inte någon momspliktig omsättning, samtidigt som bolaget hade momsbelagda kostnader för värdering av fastigheter, konsultarvode avseende försäljningskostnader samt redovisnings- och ekonomitjänster. Skatteverket nekade bolaget avdrag för den ingående momsen för dessa omkostnader med hänvisning till att bolaget, i avsaknad av fakturering för utförda tjänster, inte bedrev en sådan ekonomisk verksamhet som krävs för att skattskyldighet för moms ska föreligga.
Kammarrätten underkände Skatteverkets resonemang och menade i stället att bolaget måste kunna förlita sig på Skatteverkets prövning i samband momsregistreringen vad gäller frågan att ekonomisk verksamhet ska bedrivas i bolaget. Kammarrätten menar att denna bedömning ska kvarstå även fortsättningsvis efter registreringen, förutsatt att det inte framkommit att bolaget lämnat vilseledande uppgifter eller undanhållit information.
Eftersom inga sådana uppgifter framkommit, ansåg kammarrätten att Skatteverket inte hade fog att neka bolaget avdragsrätt på den grund att någon utfakturering inte hade skett. Kammarrätten kunde vidare konstatera att den relevanta frågan inte hade prövats av underinstanserna – nämligen frågan om kostnadernas samband med bolagets momspliktiga verksamhet. Kammarrätten återförvisade av detta skäl målet till Skatte¬verket för en förnyad bedömning.
Kommentar
Kammarrättsdomen visar enligt vår uppfattning att Skatteverket lägger för stor bevisbörda på koncernmoderbolag när det gäller rätten till momsavdrag i samband med att verksamheten startas, omstruktureras eller för den delen vid börsnotering och/eller nyemission. Tidpunkten för, eller omfattning av, till exempel utförda koncerntjänster ska inte ha en självständig betydelse för rätten till momsavdrag. Rätt till avdrag ska därför föreligga även om ingen omedelbar utfakturering sker vid koncernmoderbolagets verksamhetsstart och även om denna koncernfunktion är under uppbyggnad och exempelvis ännu inte inneburit en bemanning med anställd personal.
Vi har tidigare under hösten skrivit i Tax matters om att Skatteverket, i sitt ställningstagande om holdingbolags avdragsrätt för ingående moms, i flera avseenden ställer för höga krav på bolag för att rätten till momsavdrag ska uppnås. Denna dom från kammarrätten visar enligt vår uppfattning att så också är fallet. Vi inväntar kommande domstolsprövningar i frågorna om holdingbolagens rätt till momsavdrag, exempelvis vad gäller kravet på utfaktureringar till samtliga dotterbolag och dess betydelse vid bedömningen om momsen är avdragsgill i sin helhet, samt hur en eventuell begränsning av avdragsrätten i annat fall ska beräknas.
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar