Ny prövning om delägare kan förvalta kommanditbolag momsfritt
Högsta förvaltningsdomstolen kommer ännu en gång att pröva frågan om en ersättning som en delägare erhåller för utförda tjänster till sitt kommanditbolag ska ligga till grund för momsredovisning eller ej. Frågan är av stor betydelse för bland annat fastighetsbolag och riskkapitalfonder, som i många fall driver verksamheten i kommandit- eller handelsbolag utan att moms redovisas på de utförda tjänsterna.
Högsta förvaltningsdomstolen har i ett antal tidigare avgörande slagit fast att delägares förvaltning och åtgärder av delägda kommandit- eller handelsbolag inte utgör omsättning i mervärdesskattelagens mening. Den fråga som nu aktualiseras är om denna princip även gäller i ett fall där delägaren i ett bolagsavtal är berättigad till ersättning för förvaltningsåtgärder oavsett om vinst eller förlust uppstår i bolaget. Läs vår kommentar till kammarrättsdomen i Tax matters, den 31 mars 2015 ”Transaktioner mellan delägare och kommanditbolag utlöste inte moms”.
Kommentar
Enligt vår uppfattning är det inte den grundläggande frågan, om en delägare i ett kommandit-, eller handelsbolag kan utföra förvaltande tjänster till sitt bolag momsfritt, som nu kommer att prövas av Högsta förvaltningsdomstolen. Frågan är istället vilken betydelse villkoren i upprättade bolagsavtal har för förvaltningen. Skatteverket menar att om delägaren är tillförsäkrad en ersättning på avtalsmässiga villkor ska denna momsbeläggas på samma sätt som om motsvarande tjänster utförts till annan än det delägda bolaget. Inför den kommande prövningen av Högsta förvaltningsdomstolen kan det vara lämpligt att göra en översyn av villkoren för ersättning i befintliga kommandit- och handelbolagstrukturer av detta slag.
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar