Högsta domstolen har nu avgjort den kvarstående frågan vad gäller den så kallade tryckerimomsen; nämligen om tryckerikunderna har rätt att återkräva den för högt debiterade momsen från sina leverantörer av trycksaker.
Högsta domstolen anser att tryckerierna visserligen var i god tro om att det var rätt att fakturera sina kunder med 25 procent moms för leveranserna av trycksaker, trots att det senare skulle visa sig att rätt skattesats borde ha varit 6 procent. Högsta domstolen anser ända att tryckerierna är skyldiga att återbetala den för högt debiterade momsen till kunderna i enlighet med principen om så kallad condictio indebtiti (”misstagsbetalning”). Skälet till detta är att domstolen anser att tryckerierna inte borde ha räknat med att få behålla den återbetalda momsen från Skatteverket. I huvudsak gäller detta för att tryckerierna, i deras egenskap av leverantörer, endast är uppbördsmän av momsen för staten och att redovisad utgående moms ska motsvara kundens ingående moms.
Kommentar
Högsta förvaltningsdomstolen har tidigare, i frågan om efterbeskattning vid återläggande av tryckerikundernas för höga avdrag för ingående moms, ansett att det inte visats vara ”omöjligt eller orimligt svårt” för tryckerikunderna att kräva överdebiterat moms åter från tryckerierna. Högsta domstolens avgörande är förenligt med detta synsätt, i det avseendet att det finns en civilrättslig möjlighet att återkräva tryckerierna. Skatteverket har låtit meddela att de anstånd med att betala skatten som beviljats tryckerikunderna på grund av det oklara rättsläget inte kommer att hävas innan Skatteverket har analyserat avgörandet och dess konsekvenser.
Det återstår med andra ord nu för Skatteverket att pröva om betalningsansvaret för momsen ligger kvar på kunderna, där frågor som tryckeriernas vilja och förmåga att återbetala den för högt debiterade momsen till kunderna bör beaktas.
Lämna en kommentar