Incitamentsutredningen – några intressanta remissvar
Vi har tidigare rapporterat om att Incitamentsutredningen lämnat sitt förslag om ändrade regler för beskattning av incitamentsprogram. Utredningsförslaget innebar i huvudsak att anställda som får personaloptioner på förmånliga villkor inte ska förmånsbeskattas utan beskattning ska ske först när de underliggande aktierna avyttras och då som kapitalinkomst.
Remisstiden utgår den 15 augusti 2016 men redan nu har ett antal remissvar inkommit varav Skatteverkets och SVCA:s (Swedish Private Equity & Venture Capital Association) är de mest intressanta.
Skatteverket ställer sig kritiska till betänkandet och avstyrker att förslaget om kvalificerade personaloptioner genomförs. Skatteverket anser att förslaget medför en betydande kostnadsökning för Skatteverket.
Skatteverket anser även att:
- det duala skattesystemet som idag råder i Sverige, det vill säga att kapitalinkomster beskattas separat från arbetsinkomster, inte upprätthålls genom förslaget.
- förslaget inte kommer att medföra att det blir lätt att göra rätt för sig, vare sig för arbetsgivarna eller de anställda.
- reglerna blir svåra att tillämpa för företag, anställda och Skatteverket, vilket även kommer att medföra betydande kostnader. Förslaget anses även riskera att möjligheter öppnas upp för icke avsedd skatteplanering genom att nyttan för de berörda med att utnyttja reglerna för att uppnå ett så lågt skatteutfall som möjligt ökar, jämfört med dagens regler.
SVCA tillstyrker delvis utredarens förslag till vissa förändringar vad gäller kvalificerade personaloptioner men föreslår samtidigt ändringar i de generella regler som gäller för beskattning av personaloptioner.
SVCA anser att det finns ett huvudproblem med dagens regler kring personaloptioner, nämligen att beskattning sker redan då optionen utnyttjas. Det betyder att beskattning sker redan innan innehavaren faktiskt erhållit någon kontant ersättning. SVCA föreslår därför att nuvarande regler kring beskattning av personaloptioner ändras så att de följer den så kallade kontantprincipen, det vill säga beskattning först när kontant ersättning erhålls. Värdeökningen fram till och med utnyttjandet av personaloptionen ska beskattas i inkomstslaget tjänst och värdeökning därefter ska beskattas som inkomst av kapital.
Vad gäller förslaget om kvalificerade personaloptioner anser SVCA att förslaget är alltför begränsat och riskerar att hämma genomslaget av reglerna och då minska möjligheten att skapa tillväxt. SVCA anser att reglerna bör kunna tillämpas av små och medelstora bolag i likhet med de regler som finns i Storbritannien. Avseende beskattningen föreslår SVCA att värdetillväxt, till och med utnyttjandet, ska beskattas i inkomstslaget tjänst medan värdeökning därefter blir skattefri.
Faktaruta
Michal Herink
010-213 35 96
+46 10-213 35 96
Lämna en kommentar