Vilket bolag ska underrätta Skatteverket vid anställning av tredjelandsmedborgare?
Nyligen infördes en skyldighet för arbetsgivare att anmäla till Skatteverket då man anställer vissa utländska medborgare för arbete i Sverige. Det har nu klargjorts vilket bolag som ska göra anmälan vid utsändning från ett utländskt koncernföretag.
Sedan den 1 augusti 2013 finns regler i utlänningslagen som bland annat innebär att arbetsgivare kan straffas med böter eller fängelse om man anställer utlänningar som inte har rätt att vistas i Sverige. Arbetsgivaren måste kontrollera att den man tänker anställa har arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Arbetsgivaren ska också spara kopia på handlingen så länge anställningen pågår och i minst tolv månader efter att den har upphört.
Arbetsgivaren ska underrätta Skatteverket
Reglerna säger också att arbetsgivaren ska underrätta Skatteverket när man anställt tredjelandsmedborgare, det vill säga en person som inte är medborgare i ett EU-land, EES-land eller Schweiz. Skyldigheten omfattar även utländska arbetsgivare och gäller också om det utländska företaget saknar ett fast driftställe i Sverige. Sker inte denna underrättelse kan böter eller fängelse bli aktuellt.
Det är vanligt att utländska bolag skickar anställda till Sverige för arbete i ett svenskt koncernbolag. Vid sådana utsändningar är det vanligt att det svenska bolaget, bland annat av praktiska skäl, anges som arbetsgivare i en ansökan om arbetstillstånd. Det har i dessa fall varit oklart om vem, det utländska eller det svenska bolaget, som ska registrera den anställde hos Skatteverket.
Svar från Skatteverket
PwC har av Skatteverket fått bekräftat att myndigheten anser att det är den arbetsgivare som anges i ansökan om arbetstillstånd som även ska registrera den utländska arbetstagaren hos Skatteverket.
Johanna Glimmerbeck och Hanna Ekelund
Johanna Glimmerbeck och Hanna Ekelund arbetar på PwC:s kontor i Örebro respektive Stockholm med individbeskattning och frågor i internationell kontext och är särskilt specialiserade kring arbetsgivarfrågor vid gränsöverskridande personal.
Johanna: 072-353 02 92,
johanna.glimmerbeck@pwc.com
Hanna: 070-929 44 45,
hanna.ekelund@pwc.com
Lämna en kommentar