Statsministern öppnar upp för samtal om en skattereform

PwC-skatteradgivning-Meeting-solid_0002_burgundy.png ‹ Tillbaka till artiklarna

Statsministern öppnar upp för samtal om en skattereformFrågan om en ny övergripande skattereform diskuteras allt flitigare i olika sammanhang. Under gårdagen gav sig statsminister Stefan Löfven in i diskussionen. Statsministern öppnar upp för en sådan reform men pekar samtidigt på att de som tjänar mest ska bidra lite till.

Allt högre röster har på senare tid höjts om att det är dags för en ny skattereform. Bland annat var formerna för en sådan föremål för diskussion vid en hearing i riksdagen som vi tidigare har skrivit om på Tax matters. Från flera håll har det lyfts fram att den senaste skattereformen genomfördes för väldigt många år sedan och att en ny, mer digitaliserad och förändrad ekonomi samt samhällsutvecklingen i stort ställer krav på en översyn av skattesystemet. Många lyfter också fram att såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar under åren efter reformen har gjort omfattande justeringar och förändringar i skattesystemets olika delar varför ett behov av en mer övergripande översyn nu finns.

Igår publicerade både Dagens industri och DN en intervju med statsminister Stefan Löfven. I intervjun säger han att även han ser ett behov av en ny skattereform. Statsministern uttalar också att samtliga riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, bör bjudas in till förhandlingsbordet. När det gäller innehållet i en skattereform är statsministern dock försiktig i sina uttalanden och säger sig inte vilja föregå en sådan diskussion om skattesystemet. Inriktningen på en sådan skattereform kommer dock inte vara sänkta skatter, statsministern uttalar istället att de som har det bäst och som tjänar mest kan bidra lite till. Han säger sig dock inte vilja ha en ny förmögenhetsskatt.

Redan samma dag kom reaktionen från företrädare för Alliansen. Föga förvånande avfärdades inviten från statsministern av såväl Annie Lööf som Jan Björklund. Även Ulf Kristersson uttalade sig kritiskt om Stefan Löfvens utspel.

Kommentar

Det får ses som en tydlig markering från statsministern att han nu lyfter frågan om en ny skattereform. Tidigare har man i denna fråga varit mer försiktig från regeringens sida. Av intervjun framgår dock att förutsättningarna för en sådan skattereform i realiteten bör vara ganska svåra, dels med tanke på det nuvarande parlamentariska läget men även när det kommer till innehållet och inriktningen. Detta bland annat då statsministern tydligt uttrycker att en sådan reform inte bör leda till sänkta skatter utan snarare att de som idag tjänar mest kan bidra lite till. Möjligen får man i denna del se statsministerns utspel också som ett sätt att positionera sig inför en kommande diskussion om en skattereform, en diskussion där sannolikt alla inblandade kommer tvingas kompromissa för att ta en sådan diskussion från ord till handling. Allianspartiernas svar på utspelet var också mycket tydligt, en förutsättning för en skattereform är ur deras perspektiv rimligen att en sådan leder till sänkta skatter, inte höjda. Det blir en spännande valrörelse.

Har du frågor om skatt?

Anders Månsson

Anders Månsson

Anders Månsson är skatterådgivare för entreprenörer och deras bolag på PwC:s kontor i Kristianstad.
Tel: 010-212 85 54
Anders Månsson works at PwC’s office in Kristianstad, focusing on tax issues such as taxation of owner-managed companies and their owners.
+46 10-212 85 54

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Guide till regeringens stödåtgärder: vilka de är och hur de används

Korttidspermittering, sänkta arbetsgivaravgifter och slopad karensdag. Det är några av regeringens krisåtgärder för att rädda svenska ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Annika Winsth i PwC:s serie om framtidens skatter

Intervjuserien Jakten på den försvunna skattereformen fortsätter nu med Annika Winsth – chefekonom på Nordea. Kommer vi i mål med en ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Deklaration 2020 – guide för fåmansföretagare

Covid-19 eller ej, den 4 maj är de flesta skyldiga att ha lämnat in sin deklaration. Delägare i fåmansföretag har en del extra att tänka på ...

Läs artikeln