<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mikael Carlén summerar skatteåret och önskar God Jul och Gott Nytt År!

Mikael_Carlen_julhälsning_film.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

2017 inleddes med stor osäkerhet då ett flertal skatteförslag presenterats som totalt sett hade kunnat innebära skattehöjningar på upp till 20 miljarder kronor eller mer. Några exempel på förslag är 3:12-utredningen, skatt på finansiell verksamhet och paketeringsutredningen.

När regeringen presenterade den ekonomiska vårpropositionen slog man an på den tidigare inslagna linjen om ”Samhällsbygget för trygghet och en hållbar framtid”. På skatteområdet presenterades dock endast ett skarpt förslag till ändring som gällde beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person, så kallade ”kattrumpor”.

Efter hot om misstroendeförklaring i riksdagen backade regeringen från sina förslag om höjd skatt på arbete och försämrade 3:12-regler. Det var en dramatisk sensommar där PwC bidrog med erfarenheter ur våra kunders perspektiv.

De skatteförslag som därefter lades i höstbudgeten var inte på något sätt oväntade då de flesta offentliggjorts på förhand. I höstbudgeten aviserades inte heller några förändringar av beskattning av företagsvinster, fastigheter eller justeringar av skiktgränser eller regelförändringar för delägare i fåmansföretag (3:12).

Jag ser med spänning fram emot 2018 som kommer att bli minst lika intressant som 2017. Vi fortsätter självklart att bevaka skatter och skatterelaterade frågor och håller dig uppdaterad här på Tax matters.

Slutligen vill jag, tillsammans med skatteavdelningen på PwC, önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Har du frågor om skatt?

Mikael Carlén

Mikael Carlén

Mikael Carlén arbetar som skatterådgivare inom PwC Sverige.
010-212 52 12

Lämna en kommentar