Marginell deltidsanställning i annat land påverkar inte företagares socialförsäkringstillhörighet
EU-domstolen har beslutat att marginellt arbete i annat land som anställd inte ska påverka socialförsäkringstillhörigheten för den som är enskild näringsidkare. Detta gäller den som är enskild näringsidkare inom EU/EES och arbetar mindre än fem procent av en arbetstagares normala arbetstid som anställd i annat land.
Inom EU/EES är det förordningen 883/2004 och tillhörande tillämpningsförordning, 987/2009, som bestämmer i vilket land en individ ska vara socialförsäkrad. En individ kan enligt förordningen bara vara socialförsäkrad i ett land åt gången. Sociala avgifter ska betalas i det land där individen är socialförsäkrad.
I det fall en individ utför arbete som anställd i ett land och är enskild näringsidkare i ett annat land så ska individen vara socialförsäkrad i det land där han eller hon är anställd för arbete. Exempelvis i det fall en individ är bosatt i Danmark och driver enskild näringsverksamhet där, men har även en anställning i Sverige och arbetet som anställd utförs i Sverige. Individen ska då vara socialförsäkrad i Sverige eftersom anställningen styr var individen ska vara socialförsäkrad. Det betyder att individen i detta fall ska betala svenska sociala avgifter på sin inkomst från den enskilda näringsverksamheten.
EU-domstolen har nu i dom C-89/16 (Szoja) konstaterat att man ska bortse från marginella anställningar, det vill säga anställningar som upptar mindre än fem procent av en arbetstagares normala arbetstid. Om individens arbete i Sverige, i fallet ovan, uppgår till mindre än fem procent bortser man från arbetet som anställd och individen blir socialförsäkrad i Danmark där den enskilda näringsverksamheten drivs. Sociala avgifter för verksamheten ska därmed betalas endast i Danmark, det vill säga även för anställningsinkomsten. Att man ska bortse från marginella anställningar finns reglerat i tillämpningsförordningen när det gäller arbete som anställd i två eller flera länder. Nu har EU-domstolen beslutat att detta ska gälla även i de situationer som en individ arbetar som anställd i ett land och driver enskild näringsverksamhet i ett annat land.
Tänk på att reglerna om socialförsäkringstillhörighet kan vara snåriga när arbete utförs i flera länder. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller i varje enskilt fall.
Johanna Glimmerbeck och Hanna Ekelund
Johanna Glimmerbeck och Hanna Ekelund arbetar på PwC:s kontor i Örebro respektive Stockholm med individbeskattning och frågor i internationell kontext och är särskilt specialiserade kring arbetsgivarfrågor vid gränsöverskridande personal.
Johanna: 072-353 02 92,
johanna.glimmerbeck@pwc.com
Hanna: 070-929 44 45,
hanna.ekelund@pwc.com
Lämna en kommentar