Hyr ut din bostad skattefritt

‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-House-2-solid_0005_orangeBostadsbristen i Sverige diskuteras flitigt av svensk media och av svenska politiker, inte minst avseende framtida boende för de som är asylsökande nu. Varför inte hyra ut en vinterbonad sommarstuga eller annan privatbostad som står tom under delar av året till någon av alla de som behöver någonstans att bo?

Förutom att hjälpa till att lösa bostadsproblemet för den som behöver en bostad kan du få lite extra inkomster. Under de senaste åren har också möjligheterna att hyra ut en bostad som privatperson underlättats genom att en större del av hyresinkomsten är skattefri.

Beskattning av hyresinkomster för en privatperson

Som utgångspunkt gäller att ett överskott från uthyrningen ska beskattas som inkomst av kapital, om jag som privatperson hyr ut min privatbostad (till exempel ett småhus, en ägarlägenhet eller en bostadsrätt) eller hyr ut en hyresrätt som är bostad.

Vid uthyrning av en privatbostad eller en hyresrätt kan du få upp till 40 000 kronor skattefritt i hyra per år (2015). Vid uthyrning av småhus, till exempel en sommarstuga, kan du få ytterligare 20 procent av hyran skattefritt. Hyr du till exempel ut din vinterbonade sommarstuga för 50 000 kronor, blir hela hyran skattefri eftersom du får ett schablonavdrag på 40 000 kronor och ytterligare ett avdrag på 20 procent av hyran (det vill säga 10 000 kronor).

Avgift till en bostadsrättsförening eller hyra för en hyresrätt kan dessutom dras av från hyresinkomsten. Notera dock att du troligtvis behöver tillstånd från bostadsrättsföreningen/hyresvärden för att hyra ut din bostad.

Ersättning för faktiska utgifter för hyresgästens egen förbrukning för exempelvis el eller kabel-tv ska däremot normalt inte tas upp som skattepliktig intäkt.

Har du lån på bostaden får du avdrag för de räntor du betalar. Däremot får du generellt inte ytterligare avdrag för kostnader du har för uthyrningen, som till exempel slitage, renovering, inköp av möbler och så vidare.

Skulle du låna ut din lägenhet utan ersättning får du generellt sett inte avdrag för kostnader kopplade till utlåningen.

Med tanke på det stora behovet av boende för asylsökande, vill vi här informera om att det idag inte är möjligt att via Migrationsverket hyra ut sin bostad till asylsökande, om man inte har plats åt minst 30 personer. Det behövs inte tillstånd för uthyrning, däremot ska Migrationsverket upphandla boendet enligt särskilda regler. Intresseanmälan görs till Migrationsverket. För att driva boende för ensamkommande behövs tillstånd som söks av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Det finns så klart massor av andra sätt du kan hjälpa till på, läs mer här

Vi har i tidigare blogginlägg även informerat om hur du som privatperson eller ett företag kan ge bidrag och samtidigt reducera skatten.

 

Har du frågor om personbeskattning?

Malin Andersson

Malin Andersson

Malin Andersson arbetar med nationell och internationell personbeskattning på PwC:s kontor i Göteborg. Malin är specialiserad på incitamentsprogram, riskkapitalinvesteringar och övriga kapitalinvesteringar. Malin har tidigare arbetat på PwC:s kontor i Stockholm och på PwC i London under en kortare period.
010-212 81 60
Malin Andersson works with national and international personal income taxation at PwC’s Gothenburg office. Malin specialises in incentive programmes, venture capital investments and other capital investments. Malin used to work at PwC’s Stockholm office, and she also worked for a short time at PwC in London.
+46 10 212 81 60

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Sänkta arbetsgivaravgifter för personal som arbetar med forskning och utveckling

Företag som bedriver forsknings- och utvecklingsarbete har sedan 2014 möjlighet till sänkta arbetsgivaravgifter för personal som arbetar ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Stor guide: regeringens åtgärdspaket för företag – vad gäller?

Det har gått lite mer än ett år sedan regeringen presenterade det första åtgärdspaketet för företag med anledning av spridningen av ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Regeringen vill stoppa lågbeskattade tjänstepensioner vid flytt till Portugal och Grekland

Regeringen gick den 22 mars ut med att de avser säga upp skatteavtalen som Sverige har med Portugal och Grekland. Grunden för uppsägningen ...

Läs artikeln