Finansministern om exitskatten: Konsekvenserna måste utredas ordentligt

PwC-skatteradgivning-Globe-solid_0005_orange.png ‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-Globe-solid_0005_orange.png”Här finns mycket som man behöver analysera om man skulle välja att gå vidare”, säger finansminister Magdalena Andersson i en intervju i Dagens industri idag angående Skatteverkets förslag till ny utflyttningsskatt.

”Innan man bestämmer sig för något sådant måste man naturligtvis göra en ordentlig analys av vad det skulle få för konsekvenser för näringslivet som är grundligare än den man har gjort på Skatteverket”, säger hon i tidningen. Finansministern tillägger samtidigt, ”Om man gör vinster i Sverige ska man skatta för de vinsterna i Sverige, det finns för stora möjligheter att inte göra det idag. Liknande skatter finns i en rad olika europeiska länder.”

Kommentar

PwC uppmärksammade tidigt att förslaget om ny utflyttningsskatt från Skatteverket var så omfattande och hade sådana brister ur våra kunders perspektiv, främst ägare till onoterade företag, att frågan borde ha utretts ordentligt på ”vanligt” sätt av Finansdepartementet. Vi valde att framföra vår syn på Dagens industris debattsida och här på Tax matters.

När nu finansministern uttalar att en exitskatt måste utredas ordentligt, om den alls ska införas, är det rimligt att anta att ett eventuellt införande ligger i vart fall ett par år framåt i tiden. Detsamma kan antas gälla vid ett regeringsskifte efter höstens val. Flertalet oppositionspartier har uttalat att de är emot Skatteverkets förslag. Om de även är emot en sådan beskattning i sig är inte lika tydligt redovisat.

Sammantaget ger finansministerns uttalanden företagare lite mer tid att tänka igenom både expansion av sin internationella verksamhet och stundande generationsskiften.

Har du frågor om skatt?

Mikael Carlén

Mikael Carlén

Mikael Carlén arbetar som skatterådgivare och är ansvarig för Tax & Legal inom PwC Sverige.
010-212 52 12
Mikael Carlén is head of Tax & Legal Services at PwC Sweden.
+46 10-212 52 12

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Två nya avgöranden från HFD om stadigvarande vistelse

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) avgjorde den 30 oktober 2019 två överklagade förhandsbesked om stadigvarande vistelse för utlandsbosatta ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Dags att se över löneuttaget i fåmansföretag

Årsskiftet närmar sig och det börjar bli dags för ägare i fåmansföretag att se över sitt löneuttag. Rätt lön måste nämligen tas ut innan ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Är du aktiv inom e-sport – dags att börja fundera på deklarationen redan nu!

För kalenderåret 2019 ska individer med inkomster från e-sport och andra aktiviteter på internet och sociala medier deklarera inkomster som ...

Läs artikeln