Brexit – undvik onödiga stopp och kostnader

TM_brexit2 ‹ Tillbaka till artiklarna

Brexit närmar sig med stormsteg och den 29 mars är det enligt tidsplanen dags. Innan dess finns en rad åtgärder som företag som har affärer med UK behöver vidta. Vi har sammanställt en checklista över det viktigaste.

Nedan är några av de punkter som ett företag bör ha koll på innan Brexit för att undvika att varor stannar vid gränsen till eller från UK den 30 mars.

Checklista brexit – utvalda punkter

  • Import/Export - vem har ansvar för att att sköta hanteringen och kan ert affärssystem få fram all nödvändig information för att fullgöra import/export formaliteter?
  • Leveranser - kan era affärspartners utföra leveranser efter brexit i enlighet med överenskomna tidsplaner? Att varorna måste passera tullen och genomgång ett tullförfarande kommer att ta tid.
  • Beredskapslager - behövs ett beredskapslager för att minimera problem med produkttillgänglighet?
  • EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) - har bolaget ett EORI-nummer vilket är nödvändigt för att skicka produkter mellan UK och EU efter brexit?
  • Ursprungsintyg - undersök om förutsättningarna för att utfärda ursprungsintyg förändras. Om ni exempelvis exporterar varor med insatsvaror från Storbritannien kan det innebära att det inte längre är möjligt att utfärda ursprungsintyg när du exporterar från Sverige till ett land utanför EU.
  • Trepartshandel - ej längre möjligt att tillämpa förenklingsreglerna för trepartshandel med en part i UK.
  • MOSS (Mini One Stop Shop) - försäljning till personer i UK kan inte redovisas via MOSS.
  • VIES (VAT Information Exchange System) - det kommer inte längre gå att kontrollera brittiska momsnummer i VIES.

Hela checklistan hittar ni på vår brexit-sida.

Har du frågor om moms, tull eller punktskatter?

Sara Lörenskog och Annie Lyding

Sara Lörenskog och Annie Lyding

Sara Lörenskog och Annie Lyding arbetar med momsrådgivning på PwC:s kontor i Stockholm. Sara jobbar i huvudsak med rådgivning till internationellt verksamma företag bland annat i samband med omstruktureringar och internationell handel.
Sara: 010-213 35 56, sara.lorenskog@pwc.com
Annie: 010-212 45 26, annie.lyding@pwc.com
Sara Lörenskog and Annie Lyding works with VAT at PwC’s office in Stockholm. Sara works with international active companies in connection with restructuring and international trade.
Sara: +46 10 213 35 56, sara.lorenskog@pwc.com
Annie: +46 10 212 45 26, annie.lyding@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Skattekartan 2019 – fokus på Miljöpartiet

Miljöpartiet hoppas att en skatteöversyn ska öka transparensen och göra det enklare för den enskilde företagaren. Lyssna till Karolina Skog ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skattekartan 2019 – Liberalerna tycker till

Hur vill politikerna lösa utmaningarna inom skatteområdet och vilka skatteförändringar är mest prioriterade? För att få svar på det träffar ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skattekartan 2019 – Kristdemokraterna först ut

Skattefrågorna har en central plats i Januariavtalet och allt fler röster höjs nu även för en större skattereform under nuvarande ...

Läs artikeln