Brexit – undvik onödiga stopp och kostnader

TM_brexit2 ‹ Tillbaka till artiklarna

Brexit närmar sig med stormsteg och den 29 mars är det enligt tidsplanen dags. Innan dess finns en rad åtgärder som företag som har affärer med UK behöver vidta. Vi har sammanställt en checklista över det viktigaste.

Nedan är några av de punkter som ett företag bör ha koll på innan Brexit för att undvika att varor stannar vid gränsen till eller från UK den 30 mars.

Checklista brexit – utvalda punkter

  • Import/Export - vem har ansvar för att att sköta hanteringen och kan ert affärssystem få fram all nödvändig information för att fullgöra import/export formaliteter?
  • Leveranser - kan era affärspartners utföra leveranser efter brexit i enlighet med överenskomna tidsplaner? Att varorna måste passera tullen och genomgång ett tullförfarande kommer att ta tid.
  • Beredskapslager - behövs ett beredskapslager för att minimera problem med produkttillgänglighet?
  • EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) - har bolaget ett EORI-nummer vilket är nödvändigt för att skicka produkter mellan UK och EU efter brexit?
  • Ursprungsintyg - undersök om förutsättningarna för att utfärda ursprungsintyg förändras. Om ni exempelvis exporterar varor med insatsvaror från Storbritannien kan det innebära att det inte längre är möjligt att utfärda ursprungsintyg när du exporterar från Sverige till ett land utanför EU.
  • Trepartshandel - ej längre möjligt att tillämpa förenklingsreglerna för trepartshandel med en part i UK.
  • MOSS (Mini One Stop Shop) - försäljning till personer i UK kan inte redovisas via MOSS.
  • VIES (VAT Information Exchange System) - det kommer inte längre gå att kontrollera brittiska momsnummer i VIES.

Hela checklistan hittar ni på vår brexit-sida.

Skriven av: Sara Lörenskog och Annie Lyding

Har du frågor om moms, tull eller punktskatter?

Sara Lörenskog

Sara Lörenskog

Sara Lörenskog arbetar med momsrådgivning på avdelningen för indirekta skatter på PwC:s kontor i Stockholm. Sara jobbar i huvudsak med rådgivning till internationellt verksamma företag bland annat i samband omstruktureringar och internationell handel.
010-213 35 56
Sara Lörenskog is a VAT advisor at indirect taxes department at PwC’s office in Stockholm. Sara mainly acts as an advisor to internationally active companies undergoing restructuring processes and trading internationally.
+46 10 213 35 56

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Kammarrätten underkänner Skatteverkets tolkning av momsavdrag för solcellsinvesteringar

Kammarrätten har slagit fast att driften av en solcellsanläggning som till viss del säljer el till elnätet inte i sin helhet kan anses ha ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Fortsatt momsfritt när hyresvärd debiterar el, gas eller vatten till bostadshyresgäst

Skatterättsnämnden har slagit fast att en hyresvärds upplåtelse av bostadslägenhet och tillhandahållande av el, gas eller vatten utgör en ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Stort intresse för digitalisering på skatteområdet

Digitala plattformar och verktyg ersätter i allt större omfattning etablerade arbetsmetoder. För företag som arbetar med att digitalisera ...

Läs artikeln