Storbritannien lämnar EU imorgon – men vad betyder det?

‹ Tillbaka till artiklarna

I och med den intensiva nyhetsrapportering så kan det inte ha undgått någon att Storbritannien lämnar EU imorgon den 31 januari. Vad innebär det egentligen i praktiken? Vi reder ut begreppen.

Valet 2019

Den 12 december 2019 var det val i Storbritannien. Premiärministern Boris Johnson beslutade att tidigarelägga valet med anledning av det parlamentariska dödläge som hade uppnåtts i Brexit-förhandlingarna. Vanligtvis hålls dessa folkval var femte år i Storbritannien, men detta var det tredje i sitt slag sedan 2015.

Det konservativa partiet vann valet med en stor majoritet, och Boris Johnson fick fortsatt förtroende att vara Storbritanniens premiärminister.

De senaste veckorna har flera viktiga milstolpar klarats av; “the Brexit Bill” har godtagits av det brittiska parlamentet samt fått drottningens godkännande vilket gör den till brittisk lag. Utträdesavtalet har även undertecknats av Ursula von der Leyen (Ordförande i EU Kommissionen) och Charles Michel (Ordförande för det Europeiska Rådet) samt Boris Johnson. Den senaste milstolpen klarades av så sent som i onsdags då EU Parlamentet röstade ja till Storbritanniens utträde ur EU. Nu saknas enbart ett skriftligt godkännande innan landet kan lämna EU på fredag.

Har du frågor om moms, tull eller punktskatter?

Var står vi nu?

I och med att EU har godtagit utträdesavtalet lämnar Storbritannien EU den 31 januari 2020 klockan 23:00 brittisk tid.

Den 1 februari börjar den så kallade övergångsperioden vilket är det andra steget i processen. Övergångsperioden ska sluta den 31 december 2020 och kommer enligt Boris Johnson inte förlängas. Denna övergångsperiod ska förbereda Storbritannien och dess omvärld på den nya relationen med EU och dess medlemsländer. Under övergångsperioden kommer förhandlingar inledas med EU och andra länder, med syfte att uppnå ett handelsavtal för att kunna bedriva internationell handel på ett liknande sätt som idag.

Detta innebär i praktiken att de regler som gäller på skatteområdet vid handel med Storbritannien idag, även kommer att gälla 1 februari.

Även om syftet med det handelsavtal som nu ska förhandlas fram är att i så hög utsträckning som möjligt försöka efterlikna dagens handel inom EU så är det fortfarande osäkert om det kommer bli ett avtal eller om det blir en så kallad “no deal”-brexit, det vill säga att Storbritannien kommer lämna EU utan att ett handelsavtal finns på plats. Oavsett vilken av situationerna som kommer inträffa så är det klart att det kommer bli förändringar vid handel med Storbritannien.

Sammanfattningsvis innebär morgondagens utträde inga förändringar ur ett skatteperspektiv här och nu, men läs gärna våra tips hur man bäst förbereder sig på Brexit som vi nu vet oundvikligen kommer. Kontakta oss gärna om ni har ytterligare frågor.

Sara Lörenskog och Anna-Sara Andersson

Sara Lörenskog och Anna-Sara Andersson

Sara Lörenskog och Anna-Sara Andersson arbetar med momsrådgivning på PwC:s kontor i Stockholm.
Sara: 010-213 35 56, sara.lorenskog@pwc.com
Anna-Sara: 072-995 26 04, anna-sara.andersson@pwc.com
Sara Lörenskog and Anna-Sara works with VAT at PwC’s office in Stockholm.
Sara: +46 10 213 35 56, sara.lorenskog@pwc.com
Anna-Sara: +46 72 995 26 04, anna-sara.andersson@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Brexit är runt hörnet - vilka åtgärder behöver vidtas?

EU och Storbritannien har ännu inte lyckats komma överens om ett frihandelsavtal och det finns ingen intention att förlänga ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ett steg närmare omvänd skattskyldighet för moms på bland annat mobiler och bärbara datorer

Tax matters har tidigare skrivit om regeringens förslag att omvänd skattskyldighet för moms ska införas på försäljningar av vissa varor och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Datacentertjänster utgör inte uthyrning av fast egendom eller tjänster med anknytning till fast egendom

EU-domstolen har i ett avgörande den 2 juli 2020 i mål C-215/19 funnit att datacentertjänster (så kallad co-locationstjänst) inte utgör en ...

Läs artikeln