BEPS – Åtgärder för att lösa tvister vid dubbelbeskattning
OECD publicerade nyligen sina slutrapporter inom BEPS-projektet som inom ramen för action 14 behandlar åtgärder för att lösa skatteavtalsrelaterade tvister vid dubbelbeskattning via ömsesidig överenskommelse (så kallad Mutual Agreement Procedure, ”MAP”).
En ömsesidig överenskommelse blir aktuell då en inkomst blivit beskattad i två länder, det vill säga dubbelbeskattad. En ömsesidig överenskommelse innebär för exempelvis internprissättningsfrågor att om en upptaxering av skattepliktig inkomst skett i ett land ska det andra landet göra motsvarande nedjustering av inkomsten i syfte att undanröja dubbelbeskattningen. Storleken på ett lands upptaxering och det andra landets nedjustering ska förhandlas via en ömsesidig överenskommelse mellan länderna. Läs mer om detta i Tax matters från den 13 januari 2015.
Enligt BEPS-rapporten om tvistelösning ska länderna åta sig att utveckla en minimistandard inom ramen för ömsesidig överenskommelse. För att säkerställa en effektiv och ändamålsenlig implementering av denna standard ska en övervakningsprocess utformas. Länderna ska även delta i ett samarbetsforum (FTA MAP Forum) för hantering av övervakningen.
Minimistandarden, som kompletteras av ett antal rekommendationer, är utformad för att uppfylla följande mål för länderna:
- Se till att åtaganden relaterade till ömsesidiga överenskommelser är fullt ut implementerade i landets skatteavtal med de bästa avsikter samt att tvister ska kunna avgöras inom rimliga tidsgränser.
- Prioritera implementeringen av administrativa processer i landet som främjar förebyggande åtgärder samt en skyndsam lösning av tvister vid dubbelbeskattning.
- Se till att skattskyldiga faktiskt får tillgång till tvistelösning via ömsesidiga överenskommelser.
Dessutom har 20 länder, däribland Sverige, åtagit sig att införa bestämmelser om tvingande skiljeförfarande i sina skatteavtal i syftet att kunna garantera att tvister löses inom en viss tidsgräns. Det är dock fortfarande ett bekymmer att många länder inte har åtagit sig att införa sådana bestämmelser.
Kommentar
Ovan nämnda åtgärder och rekommendationer tyder på en positiv utveckling som förhoppningsvis leder till förbättrade möjligheter att lösa tvister vid dubbelbeskattning i en post-BEPS miljö. Vi ser framför oss ett ökat antal tvister i samband med gränsöverskridande skattefrågor och det är därför viktigt att fler skatteavtal innehåller bestämmelser om ömsesidig överenskommelse och tvingande skiljeförfarande, liksom att länders administrativa processer främjar tillgången till en tvistelösning.
Maria Plannthin & Anders Forslund
Maria Plannthin och Anders Forslund arbetar på PwC:s kontor i Stockholm. Maria och Anders är skatterådgivare och arbetar med internprissättning.
Maria: 072-353 06 71,
maria.plannthin@pwc.com
Anders: 076-869 52 76,
anders.forslund@pwc.com
Lämna en kommentar