Avdrag medges för valutakursförluster på koncerninterna fordringar men inte på näringsbetingade andelar
Högsta förvaltningsdomstolen anser att avdrag för valutakursförluster på koncerninterna fordringar kan medges i vissa fall. Domstolen har samtidigt, efter att ha inhämtat förhandsavgörande från EU-domstolen, funnit att avdrag inte ska medges för valutakursförluster på näringsbetingade andelar.
Högsta förvaltningsdomstolen anser att ett bolag ska medges avdrag för kapitalförluster på koncerninterna fordringar när förlusten beror på en ändrad växelkurs mellan euro och svenska kronor. Fordringarna var i detta fall utställda i euro och ägdes av ett svenskt bolag som hade euro som redovisningsvaluta. Fordringarna var på ett svenskt koncernbolag och skulle amorteras. Domstolen konstaterade följande.
- Fordringarna utgör kapitaltillgångar.
- Värdeförändringar som beror på ändrad växelkurs mellan euro och kronor ska ingå i kapitalvinstberäkningen på fordringarna.
- Förbudet mot avdrag för kapitalförluster på fordringar på företag i intressegemenskap omfattar även en kapitalförlust som uppkommer på grund av ändrad växelkurs mellan euro och kronor.
- Avdragsförbudet utgör ett hinder för kapitalrörelser mellan EU:s medlemsstater som inte kan rättfärdigas.
EU-domstolen har tidigare i ett förhandsavgörande ansett att de svenska reglerna som innebär att avdrag inte medges för kapitalförluster på näringsbetingade andelar som orsakats av en valutakursförändring inte strider mot EU-rätten. Läs mer om detta i tidigare artikel i Tax matters den 10 juni 2015. Högsta förvaltningsdomstolen har nu med hänvisning till EU-domstolens dom ansett att det inte strider mot EU-rätten att inte medge avdrag för en valutakursförlust som uppkommer vid en avyttring av ett svenskt bolags näringsbetingade andelar i ett brittiskt dotterbolag.
Kommentar
Högsta förvaltningsdomstolens dom om att avdrag inte ska medges för valutakursförluster på näringsbetingade andelar var – mot bakgrund av EU-domstolens dom från i somras – väntad. Vad utgången skulle bli i målet om valutakursförluster på koncerninterna fordringar har däremot varit mer osäkert.
Det kan särskilt noteras att Högsta förvaltningsdomstolen anser att det kan uppkomma skattepliktiga respektive avdragsgilla valutakursförändringar på fordringar i euro i ett bolag med euro som redovisningsvaluta. Domstolen har tidigare funnit att sådana valutakursförändringar inte kan uppkomma på skulder i euro i motsvarande bolag (mål nr 1497-11, dom den 13 september 2012).
Vidare prövar domstolen om förbudet mot avdrag för valutakursförluster på koncerninterna fordringar strider mot EU-rätten utifrån de fria kapitalrörelserna som också gäller gentemot tredje land. Domstolen poängterar dock att det rör sig om en fordran/skuld mellan två svenska företag och att etableringsfriheten därför är av underordnad betydelse. Det innebär att det finns en osäkerhet kring vilken EU-rättslig frihet prövningen ska göras mot om det istället är en fordran på ett utländskt koncernbolag.
Andreas Silfverberg
Andreas Silfverberg arbetar med nationella och internationella skattefrågor på PwC i Stockholm med särskilt fokus på omstruktureringar och förvärv.
Kontakt: 010-212 95 27,
andreas.silfverberg @pwc.com
Lämna en kommentar