EU-domstolen anser att nekat avdrag för valutakursförlust på näringsbetingade andelar inte strider mot EU-rätten
Högsta förvaltningsdomstolen har inhämtat ett förhandsavgörande från EU-domstolen avseende avdrag för valutakursförlust på näringsbetingade andelar. EU-domstolen meddelade idag förhandsavgörandet och anser att den svenska lagstiftningen enligt vilken avdrag inte medges för valutakursförluster på näringsbetingade andelar inte kan anses inskränka etableringsfriheten.
Skatterättsnämndens förhandsbesked
Ett svenskt aktiebolag ägde andelar i ett brittiskt bolag. Det svenska aktiebolaget ägde vid tidpunkten för ansökan om förhandsbesked mindre än 50 procent av andelarna i det brittiska bolaget. Andelarna, som var näringsbetingade, skulle avyttras antingen internt eller externt och avyttringen förväntades leda till en valutakursförlust.
Skatterättsnämnden konstaterade att det inte förelåg någon avdragsrätt för det svenska bolaget enligt svensk intern lagstiftning för valutakursförlusten. Skatterättsnämnden prövade därefter om den svenska lagstiftningen stred mot EU-rätten. I och med att det svenska bolaget inte hade något bestämmande inflytande över det brittiska bolaget gjordes prövningen mot bestämmelserna om fri rörlighet för kapital. Skatterättsnämnden konstaterade att valutakursförlusten inte kunde dras av på grund av att kapitalvinster och kapitalförluster på näringsbetingade andelar inte beskattas enligt svensk intern rätt. De negativa effekter som kan uppkomma på grund av valutakursförändringar i det aktuella fallet kunde därför inte sägas vara hänförliga till eller orsakade av det svenska skattesystemet. Mot denna bakgrund fann Skatterättsnämndens majoritet att den svenska lagstiftningen inte stod i strid med EU-rätten.
Högsta förvaltningsdomstolen
Förhandsbeskedet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som beslutade att inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen om huruvida ett nekat avdrag för en valutakursförlust på näringsbetingade andelar är förenligt med etableringsfriheten och den fria rörligheten för kapital.
EU-domstolen
EU-domstolen meddelade idag sitt förhandsavgörande.
Inledningsvis kan det noteras att EU-domstolen, i motsats till Skatterättsnämnden, gör sin prövning mot bestämmelserna om etableringsfrihet. Motiveringen till detta är att det svenska bolaget innehar 45 procent av andelarna i det brittiska bolaget och andelsinnehav av denna storlek kan enligt domstolen ge innehavaren ett bestämmande inflytande över det brittiska bolagets beslut och verksamhet.
Domstolen konstaterar därefter att enligt svensk lagstiftning är kapitalvinster avseende näringsbetingade andelar i princip skattefria och kapitalförluster inte avdragsgilla. Detta gäller oavsett om det sålda bolaget har hemvist i Sverige eller inte. Investeringar i näringsbetingade andelar som sker i en annan medlemsstat än Sverige behandlas således inte mindre förmånligt än likartade investeringar som sker i Sverige vad gäller avsaknaden av möjlighet att dra av valutakursförluster.
Bestämmelserna om etableringsfriheten kan enligt domstolen inte tolkas så att de innebär en skyldighet för medlemsstaterna att anpassa sina egna skattesystem i syfte att beakta eventuella valutakursrisker som uppkommer för bolagen på grund av att ett flertal valutor finns inom unionen.
Den aktuella svenska lagstiftningen kan därför enligt domstolen inte anses inskränka etableringsfriheten.
Kommentar
Högsta Förvaltningsdomstolen ska nu avgöra målet om avdrag för valutakursförlust på näringsbetingade andelar.
I övrigt kan noteras att Skatterättsnämnden i ett annat förhandsbesked funnit att valutakursförluster på koncerninterna fordringar som är kapitaltillgångar inte är avdragsgilla enligt svensk rätt. Nämnden ansåg dock att avdragsförbudet stred mot EU-rätten och medgav därför avdrag för valutakursförlusterna. Förhandsbeskedet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som beslutade att vilandeförklara målet i avvaktan på ovan nämnda förhandsavgörande från EU-domstolen. Det återstår att se vilken påverkan EU-domstolens förhandsavgörande kommer att ha på det vilandeförklarade målet. Till skillnad från kapitalvinster och kapitalförluster på näringsbetingade andelar är en kapitalvinst på en koncernintern fordran, som är en kapitaltillgång, skattepliktig medan motsvarande kapitalförlust inte är avdragsgill.
Faktaruta
Andreas Silfverberg
Andreas Silfverberg arbetar med nationella och internationella skattefrågor på PwC i Stockholm med särskilt fokus på omstruktureringar och förvärv.
Kontakt: 010-212 95 27,
andreas.silfverberg @pwc.com
Lämna en kommentar