5 tips inför årsskiftet för dig som företagare

‹ Tillbaka till artiklarna

Tips inför årsskiftetVi närmar oss slutet av året, men innan du sätter punkt finns några saker som kan vara bra att se över. Med ett bra avslut kan du enklare planera och välkomna ett nytt år med nya möjligheter. Här är 5 saker som kan vara bra att ta itu med inför årsskiftet!

1. Förbered hanteringen av kontrolluppgifter

För att minimera risken för fel kan det vara bra att förbereda hanteringen av kontrolluppgifter i god tid. Här är tre vanliga kontrolluppgifter:

 • KU10
  Är du arbetsgivare ska du varje år lämna en kontrolluppgift som heter KU10 till Skatteverket. Den ska innehålla information om vad du har betalat i lön, förmåner och skatteavdrag till dina anställda. KU10 kan man lämna när som helst under året men senast 31 januari året efter det kalenderår informationen gäller. Det är viktigt att du som arbetsgivare lämnar korrekta KU10 då de påverkar både ditt företag och dina anställda. Innan du sänder in KU10 – gör alltid en avstämning med lämnade arbetsgivardeklarationer som gjorts under året.
 • KU20
  Har du inlånade medel i ditt företag och det finns en revers som säger att du ska erhålla ränta måste du lämna kontrolluppgift på ränta och avdragen skatt (30 procent). Räntan och skatteavdraget ska redovisas till Skatteverket i arbetsgivardeklarationen den månad den är tillgänglig för mottagaren.
 • KU31
  Har du haft årsstämma/extrastämma under året och det har beslutats utdelning ska du lämna kontrolluppgift till Skatteverket. KU31 ska innehålla information om utdelning och eventuellt skatteavdrag. Man har ingen skyldighet att göra skatteavdrag på utdelning utan eventuellt skatteavdrag är frivilligt. Skatten ska redovisas och betalas till Skatteverket den period som utdelningen är tillgänglig för mottagaren.

2. Tar du ut rätt lön?

För dig som företagsägare är det viktigt att se över löneuttaget innan årsskiftet. Här tänker jag på 3:12-reglerna. Ta hjälp av din rådgivare att räkna på ditt löneuttag så du uppfyller lönekravet och kan utnyttja lönebaserat utrymme.

Det finns flera beloppsgränser att tänka på när man ser över sitt löneuttag. Här är tre olika nivåer som är bra att ha koll på:

 • 336 000 kronor maximal sjukpenning under inkomstår 2017.
 • 448 000 kronor maximal föräldrapenning under inkomstår 2017.
 • 496 305 kronor maximal pensionsavsättning under inkomstår 2017.
Läs också: Lön eller utdelning - hur ska man tänka?

3. Sammanställ löner till Fora

Har du anställda arbetare som ska rapporteras till Fora så är det bra att se över hur rapporteringen ska se ut. Vilka anställda omfattas av Fora? Vilka skattepliktiga ersättningar ska rapporteras till Fora? Kom ihåg att det är arbetsuppgifter som styr om man ska räknas som arbetare eller tjänsteman. Rapportering till Fora ska ske senast 31 januari året efter inkomståret.

Det är även slutrapporteringsfakturan från Fora som är underlag till rätt Forakostnad/löneskatt i bokslut december 2018. Avtalspension Fora är underlag för löneskatt som företaget ska deklarera i inkomstdeklarationen beskattningsår 2018.

4. Pensionspremier och lön

Huvudregeln säger att du i företaget får dra av pensionspremier motsvarande 35 procent av din lön i pensionsinbetalningar (max 10 basbelopp). Se över detta innan årsskiftet. Än finns möjlighet att betala in mer premier och ta ut mer lön.

5. Starta nytt företag innan årets slut

Tänker du starta ett nytt företag under 2018? Försök i så fall att starta det före årsskiftet. Regeln är att du ska äga aktier vid årets ingång för beräkning av årets gränsbelopp. Under 2018 ger förenklingsregeln 169 125 kronor och när man går på huvudregeln så gäller lönekravet.

Läs också: Starta företag - här är checklistan!

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

5 vanliga frågor kring räkenskapsår

Vad ska man tänka på när man väljer räkenskapsår? Går det att förlänga eller förkorta och när måste inkomstdeklarationen lämnas in? Anders ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Aktieägaravtal – så undviker ni onödiga konflikter

Är du delägare i ett aktiebolag? Då är det viktigt att ni som ägare tillsammans tar ställning till hur företaget ska styras och ägas och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skattepliktigt eller skattefritt friskvårdsbidrag - vad är det som gäller?

Det har länge varit oklart till vilket belopp friskvårdsbidrag kan utges skattefritt. Domslut indikerade tidigare att 4 000 kronor kunde ...

Läs artikeln