Utredningen om vinster i välfärden – några första skattefrågor
Utredningen om begränsning av vinster i välfärden presenterades igår. Denna utredning saknar i grunden koppling till skatter. Förslagen i utredningen, om den genomförs helt eller i vissa delar, är dock sådana att de kan göra omstruktureringar av företag verksamma i offentligfinansierade branscher intressanta. Likaså sker ofta transaktioner med närstående företag. Då aktualiseras också skattefrågor.
Här är några delar i utredningen som är intressanta ur ett skatteperspektiv:
Företag som är fåmansföretag
”Utredningen bedömer att en stor del av övervinsterna i till exempel hälso- och sjukvårdssektorn är hänförliga till fåmansaktiebolag.”
Förslaget att begränsa vinsterna kolliderar också med 3:12-reglerna. ”Det är troligt att ägare verksamma i fåmansbolag har valt att, främst av skatteskäl, ta ut ersättning för arbetsinkomster som utdelning och inte som lön. Utredningens bedömning är därför att de vinster som uppstått i dessa bolag vid en omreglering kommer att tas ut i form av lön för de ägare som varit verksamma i bolagen.”
Utredningen menar alltså att ägare inte ska kunna använda det utdelningsutrymme för kapitalbeskattad inkomst som tillåts inom 3:12-regelverket.
Konsekvenser för företag och koncerner som vuxit genom uppköp
”Vid uppköp kan ett företag värderas över marknadsvärderingen av företagets tillgångar i koncernen. Detta gäller när det finns förväntan om att företaget i framtiden ska göra övervinster.”
Detta avsnitt, vad som är basen för vinstberäkningen i förslaget är delvis svårt att förstå och är en redovisningsfråga. Förslag till lagtext finns som definierar hur så kallat operativt kapital, investerat kapital, ska beräknas. Som princip ska goodwill i ett holdingbolag inte räknas med, men det ska däremot goodwill som uppkommit i ett verksamhetsbolag.
”De moderbolag som innehar dotterbolagsaktier som är baserade på förväntan om övervinster kommer troligen att behöva skriva ner värdet på dessa aktier, vilket påverkar moderbolagets egna kapital. Sammantaget innebär det att vissa bolag kan komma att avveckla sin verksamhet för det fall det krävs allt för stora tillskott.” ”Utredningens bedömning är att vinstbegränsningen kan medföra att antalet förvärv av välfärdsföretag stannar av, alternativt sker till lägre priser, då regleringen i förslaget bör minska möjligheten till framtida övervinster.”
Åtgärder för att förhindra kringgående av reglerna
I förslaget anges att inga värdeöverföringar från bolaget ska få göras utöver det tillåtna rörelseresultatet. Alla transaktioner, hyror, inköp, med mera, ska ske till marknadsvärden. Löner ska vara marknadsmässiga. Detta ska kontrolleras och bolaget ska lämna en information om sina transaktioner i detta avseende.
Kommentar
Det återstår att se om förslaget genomförs eller om andra regler införs efter samråd med fler partier. När det gäller effekter av förslagen har utredningen själv pekat på några sådana i citaten ovan. Till detta kan läggas att en vinstbegränsningsmodell riskerar att medföra mycket komplexa och tidskrävande regler.
Även om detta förslag inte genomförs bör varje ägare till berörda företag med hjälp av bolagets revisor göra en simulering av utfallet om förslaget genomförs. En beredskapsplan för möjliga omstruktureringsalternativ kan också tas fram.
Rent tekniskt kan man fråga sig om förslaget inte ställer alltför stor tilltro till möjligheten att värdera diverse tillgångar och transaktioner i olika situationer?
Ovan är en första kort skattekommentar till förslaget. Fler frågor kan aktualiseras när förslaget analyserats närmare.
Vidare är ju de särskilda reglerna för beskattning av utdelning av, och kapitalvinst för, ägare till fåmansföretag en form av begränsningsregel. Nu föreslås ytterligare en begränsningsregel för dessa ägare, med det egna kapitalet som underlag. Så såg de så kallade 3:12-reglerna i stort sett ut i början av 1990-talet.
Läs mer om vinster i välfärden
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar