Uppdatering kring OECD och BEPS
Det har hänt en hel del under sommaren på OECD- och BEPS-fronten. Här redovisar vi för huvuddelen av utvecklingen samt vad som kommer under hösten.
Ändringar i moderbolagsdirektivet
Den 8 juli 2014 godkände EU-medlemsstaterna en ändring i moderbolagsdirektivet som innebär att skattefrihet på utdelningar endast kan medges om motsvarande betalning inte har kunnat dras av hos det betalande bolaget. Ändringen innebär framförallt att strukturer inom EU där koncerner har möjlighet att dra av en betalning i det ena landet och samtidigt inte ta upp den till beskattning i det andra landet (till exempel så kallade Profit-Participating Loans, PPL’s) inte längre kommer att vara möjliga. EU-medlemsstaterna måste nu implementera denna ändring senast den 31 december 2015. Bestämmelserna i inkomstskattelagen gällande skattefrihet på näringsbetingade andelar kommer alltså att behöva ändras inom kort.
Under hösten kommer att diskuteras ytterligare en ändring i moderbolagsdirektivet, nämligen införandet av en generell skatteflyktsklausul.
Automatiskt informationsutbyte
OECD-länderna har godkänt en ny standard för automatiskt informationsutbyte, Common Reporting Standard (CRS). Trenden de senaste åren har varit att öka transparensen och detta lär fortsätta och fördjupas med OECD:s förslag. CRS innebär att information såsom saldo på bankkonton, ränteinkomster, utdelningar, köpeskillingar från försäljningar av tillgångar med mera varje år automatiskt delas ut av til exempel banker till de berörda staterna. Hur och när förslaget kan komma att träda i kraft är fortfarande osäkert och kommer att preciseras under hösten. Det är i alla fall viktigt att investerare och de berörda institutionerna funderar på hur OECD:s förslag kan komma att påverka dem, på samma sätt som till exempel FATCA.
Uppdaterat OECD:s modellavtal
Den 15 juli 2014 godkände OECD ett uppdaterat modellavtal som innehåller bland annat ändringar i kommentaren till artikel 10 (utdelningar) kring begreppet "beneficial owner", samt ändringar i både avtalsartikeln och kommentaren till artikel 26 (informationsutbyte) och artikel 17 (artister och idrottare). Den nya modellen kan komma att användas vid framtida avtalsförhandlingar, men även i vissa fall retroaktivt när det gäller tolkningen av befintliga avtal.
Status kring projekten som pågick under 2013/2014
Under hösten 2013 och våren 2014 har OECD publicerat diskussionsutkast kring internprissättningsdokumentation och så kallade "country-by-country reporting" (action 13), missbruk av skatteavtal (action 6), hybrider (action 2), samt skattefrågor knutna till den digitala ekonomin (action 1). Dessa diskussionsutkast har varit ute på remiss, diskuterats, och omarbetats. Nu i september kommer de slutliga förslagen kring de flesta av dessa projekt att presenteras för G20-ländernas finansministrar för godkännande.
Områden som OECD kommer att arbeta med under hösten 2014 och våren 2015
De områdena som OECD kommer att arbeta med under hösten 2014 och våren 2015 är skatteavtalsrelaterade frågor kring hybrider (action 2), CFC-regler (action 3), avdrag för räntekostnader (action 4), skadlig skattekonkurrens (action 5), definitionen av ett fast driftställe (action 7), internprissättning (actions 8, 9 och 10), metoder för att uppskatta omfattningen av aggressiv skatteplanering (action 11), redovisning av skatteplaneringsupplägg (action 12), tvistelösning (action 14), samt ett multilateralt avtal för att ändra de befintliga skatteavtalen (action 15). Dessutom kommer OECD att fortsätta arbeta med några andra projekt, framför allt kapitel 6 i internprissättningsriktlinjerna kring immateriella rättigheter.
Kommentar
Under de kommande månaderna kommer diskussionen att intensifieras kring hur det framtida internationella skattesystemet ska se ut. PwC följer utvecklingen och kommer att återkomma kring BEPS och OECD:s arbete i framtida utskick av Tax matters. Vi planerar även att under hösten och våren anordna seminarier där utvecklingen kommer att kommenteras mer i detalj.
Jérôme Monsenego
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar