Skatteavtal och skatteflyktsregler - nytt inom BEPS
BEPS står för Base Erosion and Profit Shifting. Under hösten 2013 har BEPS internationellt sett varit det mest omdiskuterade projektet på skatteområdet. Detta kommer att fortsätta och bli mer konkret under 2014 då flera viktiga diskussionsutkast ska publiceras. Ett viktigt bidrag till BEPS-arbetet har nyligen offentligtgjorts och innebär signifikanta begränsningar.
Den 14 mars publicerade OECD ett arbetsdokument med titel "BEPS Action 6: preventing the granting of treaty benefits in inappropriate circumstances". Dokumentet innebär förslag på ändringar i både artiklarna och kommentaren till OECD:s modellavtal, vars övergripande syfte är att motverka så kallat "treaty shopping". Det föreslås bland annat att införa "limitation on benefits" klausuler i skatteavtal, en allmän skatteflyktsregel, samt mer specifika skatteflyktsregler.
Många typer av strukturer skulle kunna träffas av de föreslagna ändringarna, såsom vissa strukturer där holding-bolag etableras för att minska den effektiva skatten med stöd av ett skatteavtal. Det bör också uppmärksammas att de föreslagna ändringarna innebär en antal subjektiva bedömningar där till exempel avsikten med transaktioner beaktas av skattemyndigheter för att erkänna tillämpningen av ett skatteavtal, vilket skulle skapa osäkerhet kring huruvida regler under ett skatteavtal kommer att kunna tillämpas.
Allmänheten har nu möjlighet att kommentera dokumentet senast den 9 april, och därefter kommer kommentarerna att diskuteras den 14-15 april. De slutliga förslagen väntas läggas fram i september 2014.
Även om dessa förslag kan komma att förändras i den fortsatta processen tyder både detta dokument och annat material på att reglerna kommer att förändras på relativt kort sikt. Därför kan det vara värdefullt att undersöka hur befintliga strukturer kan komma att påverkas av BEPS.
Jérôme Monsenego
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar