Partierna börjar positionera sig inför en skattereform

TM_pattern-11 ‹ Tillbaka till artiklarna

Nu när dammet börjar lägga sig efter en historiskt lång regeringsbildningsprocess där vi slutligen fick en blocköverskridande överenskommelse i form av det så kallade Januariavtalet, börjar partierna positionera sig inför en av de sannolikt större utmaningarna i vad man sagt sig vilja åstadkomma, nämligen en större skattereform.

I förra veckan gick Liberalernas Jan Björklund ut och framförde att ett återinförande av vissa skatter inte är aktuellt i en sådan skattereform. De utpekade skatterna var förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt och fastighetsskatt. Dessa kommer Liberalerna att säga nej till, meddelade Björklund till Sveriges Radio. Tämligen omgående kom kommentarer från övriga politiska håll. Statsministern framhöll att han för sin del vill gå in i ett arbete med en skattereform med en mer öppen attityd snarare än med besked om vad han inte vill på skatteområdet.

Tidigare i veckan gick Moderaternas nygamle skattepolitiske talesperson Niklas Wykman ut hårt i Dagens industri om att Moderaterna påbörjat ett arbete med att ta fram ett eget förslag till hur en skattereform kan se ut. Även om Moderaterna således verkar tveksamma till en bred skatteuppgörelse över blockgränserna så kommenterade Wykman senare Björklunds utspel i berömmande ordalag. Även från Vänsterpartiet kom det reaktioner på Björklunds utspel. Ulla Andersson som förutom att peka ut Liberalerna som ett ytterkantsparti i skattefrågorna pekade på att det bästa vore om partierna försöker enas i en parlamentariskt sammansatt utredning. Det senare verkade mindre intressant för Centerpartiets del då deras ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström uttalade att partiet för sin del kommer söka en överenskommelse mellan regeringspartierna och övriga allianspartier.

Kommentar

Det är spännande att skattefrågorna kommer i fokus så snabbt efter att regeringsbildningen blivit klar. För den som följde valrörelsen är det inte så förvånande att Liberalerna ånyo väljer att ta en tydlig position i skattefrågorna. Man ser uppenbarligen en möjlighet att positionera sig där. Samtidigt blir det uppenbart att turerna kring regeringsbildningen varit uppslitande. Tidigare vänner har blivit motståndare och vice versa. Man kan anta att en skattereform är en av de riktigt tuffa frågorna för den nya konstellation i svensk politik som uppstått genom Januariavtalet. Det är också tydligt att det inte bara är mellan partierna som debatten förs i ett högt tonläge. Även inom partierna pågår säkerligen utmanande diskussioner om vilken politisk kompassriktning man ska ta ut.

I veckan meddelade Jan Björklund att han inte ställer upp för omval i höst vilket öppnar upp för spekulationer kring hur hans efterträdare kommer att profilera partiet i skattefrågorna. Även inom Socialdemokraterna förs uppenbart diskussioner om vart partiet är på väg, där nybildade föreningen Reformisterna tycks vilja se en tydlig vänstergir inom socialdemokratin.

2019 tycks bli ett spännande skatteår!

Har du frågor om skatt?

Anders Månsson

Anders Månsson

Anders Månsson är skatterådgivare för entreprenörer och deras bolag på PwC:s kontor i Kristianstad.
Tel: 010-212 85 54
Anders Månsson works at PwC’s office in Kristianstad, focusing on tax issues such as taxation of owner-managed companies and their owners.
+46 10-212 85 54

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

3:12 regelverket - förslag på nya regler för att identifiera fåmansföretag

Den 21 april 2021 remitterade Finansdepartementet en promemoria med förslag till två kompletteringar inom de särskilda skattereglerna för ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skatteverkets prioriterade kontroller 2021

Nu har Skatteverket presenterat vilka områden som kommer att granskas extra under 2021. Årets prioriterade kontroller riktar in sig på ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skänk utdelning och julglädje till något som du brinner för

Under julen vill många människor göra skillnad och dela med sig till andra genom att skänka pengar till olika former av välgörenhet. Visste ...

Läs artikeln