OECD och G20-länderna accepterar Tysklands och Storbritanniens förslag om ”patentboxar”
För att minska skillnaderna mellan olika länders skattelättnader har OECD och G20-länderna, i deras arbete med Base Erosion och Profit Shifting (BEPS), introducerat ett nytt tillvägagångssätt för patentboxar, den så kallade Nexus Approach. Den har nu justerats utifrån ett gemensamt förslag från Tyskland och Storbritannien.
Det har tidigare förekommit diskussioner kring alltför fördelaktiga skattesystem som beviljar skattebetalare skattelättnader för viss forskning -och utvecklingsverksamhet (”FoU”) – så kallade patentboxar. För att minska skillnaderna mellan olika länders skattelättnader har OECD och G20-länderna, i deras arbete med Base Erosion och Profit Shifting (BEPS), introducerat ett nytt förfarande/tillvägagångssätt för patentboxar, den s.k. Nexus Approach.
Syftet med förfarandet är att endast bevilja skattelättnader för intäkter som härrör från immateriella rättigheter där den skattskyldige själv utfört FoU-verksamheten. Detta medför att förfarandet endast tillåter en skattskyldig att dra nytta av patentboxar i den mån den skattskyldige kan visa att den själv har burit "kvalificerade utgifter". OECD:s Nexus Approach har nu också korrigerats och förädlats genom ett gemensamt framtaget förslag från Tyskland och Storbritannien.
Det korrigerade förslaget innefattar följande.
- En förbättring av villkoren för kvalificerade utgifter: Kostnader som skattebetalaren bär i samband med outsourcing och förvärv, av verksamhet hänförlig till den immateriella tillgången, kan falla inom ramen för Nexus Approach. Denna andel begränsas dock till högst 30 procent av skattebetalarens egna kvalificerade utgifter.
- Gamla patentboxar skall avslutas till förmån för nya: Länder med patentboxar som är oförenliga med det nya tillvägagångssättet förväntas under 2015 att vidta åtgärder för att anpassa sina reglar i enlighet med det nya tillvägagångssättet. Efter den 30 juni 2016 kommer det inte heller finnas möjlighet för nya företag att dra nytta av de gamla patentboxarna.
- Giltighet och övergång: Företag som idag gynnas av befintliga patentboxar, vilka inte är i enlighet med det nya tillvägagångssättet, kommer inte att kunna erhålla några ytterligare skattemässiga förmåner från dessa regimer efter den 30 juni 2021.
Det modifierade tillvägagångssättet fick stöd av alla OECD- och G20-länderna. Pågående arbete fokuserar på utvecklingen av vissa riktlinjer – till exempel om hur man följer upp utgifterna och definitionen av kvalificerade immateriella rättigheter. Implementeringen beräknas vara avslutad den 30 juni 2015.
Kommentar
En förbättring av villkoren för vad som anses vara kvalificerade utgifter medför att även kostnader som tidigare har burits av andra koncernföretag än den skattskyldige (som formellt nyttjar patentboxen) kan medföra skatteförmåner inom ramen för patenboxar. Detta ger koncerner möjligheten att till viss del dela upp sin FoU-verksamhet mellan olika enheter. Den ökade samsynen inom OECD och G20-länderna avseende patentboxar ger också en stabilitet i systemet vilket är värderfullt för befintliga och kommande nyttjare av denna skatteförmån. Det gemensamma synsättet avseende patentboxar kommer dock sannolikt att resultera i en förändring av flera länders lagstiftningar då länder som ännu inte har jämförbara regler förmodligen vill undvika att förlora mark i skattekonkurrensen.
Webseminarium om BEPS
Vi vill även passa på att uppmärksamma nästa webseminarium om BEPS som PwC bjuder in till den 30 mars och som bland annat berör vinstdelningsmetoden (action 10 i BEPS Action Plan).
Pär Magnus Wiséen
Pär Magnus Wiséen arbetar på skatteavdelningen på PwC:s kontor i Stockholm med internprissättning och frågor som uppstår i samband med omstruktureringar och förändringar inom större koncerner.
010-213 32 95
Lämna en kommentar