OECD föreslår förändringar i riktlinjerna för koncerninterna tjänster av lägre värde
Ändringsförslaget publicerades den 3 november 2014 och är ett försök från OECD:s sida att förenkla de befintliga riktlinjerna avseende tillhandahållandet av koncerninterna tjänster av lägre värde (kapitel VII i OECD:s riktlinjer kring internprissättning). Förslaget är framtaget som ett led i det pågående BEPS-projektet.
Det är vanligt förekommande att multinationella koncerner inom ramen för sin verksamhet tillhandahåller diverse tjänster åt andra koncernbolag. Internprissättningsmässigt brukar man skilja på tjänster som skapar mervärde för mottagaren och tjänster av lägre värde där den sistnämnda kategorin typiskt sett motiverar en lägre ersättning för tillhandahållaren av tjänsten. Tjänster av lägre värde är ofta av supportkaraktär och utgör inte en del av utförarens kärnverksamhet.
Syftet med ändringsförslaget är att utarbeta en metod som ökar transparensen för skattemyndigheter runtom i världen samtidigt som den administrativa bördan för multinationella koncerner är tänkt att minska gällande hanteringen av ovan nämnda tjänster. OECD föreslår följaktligen en valbar förenklingsmöjlighet för bolag att hantera dylika tjänster på ett enhetligt sätt, bland annat genom att ett på förhand bestämt påslag appliceras på den kostnad som utföraren ådragit sig i samband med att denne förmedlat tjänsten. Detta innebär att utförararen av tjänsten erhåller en så kallad ”safe harbour”, det vill säga kostnadspåslaget kommer per automatik att anses vara marknadsmässigt och ingen hänvisning till jämförbarhetsstudier behöver göras.
Kommentar
Förslaget är ett steg i rätt riktning då det förenklar administrationen både för företag men även för skattemyndigheter, vilka istället kan fokusera sina resurser på mer komplexa transaktioner. Det är troligt att förslaget kommer att vinna stöd av flertalet västländer och multinationella bolag, men att ”lågkostnadsländer” med betydande supportcenterverksamhet kommer att vara mer kritiskt inställda. Eventuella kommentarer och synpunkter på ändringsförslaget kan lämnas in till OECD fram till och med den 14 januari 2015.
Välkommen till frukostseminarier om BEPS
BEPS påverkar skattemiljön och har en stor inverkan inte minst på regler och riktlinjer avseende internprissättning. I december bjuder vi in till frukostseminarier där du bland annat får veta mer om hur förändringarna kan komma att påverka företag i Sverige.
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar