Nytt förslag från OECD på gemensam mall för internprissättningsdokumentation
Nyligen publicerade OECD en publikation innehållande ett förslag på gemensam mall för internprissättningsdokumentation (Discussion Draft on Transfer Pricing Documentation and Country by Country Reporting). Kommentarer och synpunkter efterfrågas fram till den 23 februari 2014. Alla bolag som idag har en internprissättningsdokumentation kommer i och med det förändrade innehållskravet att behöva se över strukturen på innehållet så att det överensstämmer med det nya kravet.
OECD:s publikation föreslår att internprissättningsdokumentation ska upprättas i formen av en Masterfile (på engelska) och en Local file (lokalt språk). En Masterfile föreskrivs vidare innehålla följande fem primära beståndsdelar:
- global organisationsskiss,
- verksamhetsbeskrivning,
- beskrivning av utvecklingsverksamhet och immateriella tillgångar samt eventuell överlåtelse av immateriella tillgångar,
- koncerninterna finansieringslösningar samt
- en översikt över koncernens finansiella och skattemässiga position.
De föreslår även att mer ingående information ska anges, som till exempel avseende koncernens värdekedja, de 25 högst avlönade medarbetarna inom respektive verksamhetsgren, samt APAs och tax rulings. En Masterfile ska dessutom innehålla landsspecifika rapporter, i vilka respektive bolags finansiella data och uppgift om tillgångar, antal anställda samt särskilda kostnader (licenser, ränta och för tjänster) ska redovisas.
Utöver detta anges att en Local file ska upprättas och bifogas Masterfile. Local file ska innehålla information avseende den lokala verksamheten, management struktur, organisationsskiss, rapporteringskrav, företagna omstruktureringar samt eventuella överlåtelser av immateriella tillgångar.
Samtlig information i Masterfile och Local file ska baseras på uppgifter tillgängliga vid tidpunkten då internpriset fastställdes. Jämförelsestudier anges emellertid kunna uppdateras vart tredje år, under förutsättning att verksamheten inte väsentligt har strukturerats om. Detta sagt ska finansiella data som ligger till grund för jämförelsestudierna uppdateras årsvis. Det framgår även att lokala jämförelseobjekt är att föredra framför regionala jämförelseobjekt.
I publikationen anges vidare att det kan vara lämpligt att lokala jurisdiktioner med hänsyn till materialitet tillämpar reducerade dokumentationskrav (särskilt för mindre och medelstora koncerner), samt att sanktionsavgifter inte bör utgå till följd av att en skattebetalare underlåtit att lämna information som inte var tillgänglig.
Hur omfattande förändring som kommer att krävas beror dels på hur en koncern valt att strukturera innehållet i sin nuvarande internprissättningsdokumentation samt på utformningen av de slutliga reglerna från OECD.
PwC agerar aktivt tillsammans med flera stora internationella koncerner för att förändringarna inte ska bli alltför administrativt betungande och att kravet på innehåll i de nya reglerna inte ska bli onödigt omfattande.
Pär Magnus Wiséen
Pär Magnus Wiséen arbetar på skatteavdelningen på PwC:s kontor i Stockholm med internprissättning och frågor som uppstår i samband med omstruktureringar och förändringar inom större koncerner.
010-213 32 95
Lämna en kommentar