Ny rapport om kapitalförvaltning år 2020
I den nya rapporten ”Asset Management 2020 and beyond: Transforming your business for a new global tax world” analyserar man hur marknaden för kapitalförvaltare kommer att se ut år 2020 och bedömer vad det framtida skatteklimatet kommer att innebära för kapitalförvaltare och deras klienter.
Den senaste rapporten för kapitalförvaltningsbranschen i PwC:s populära 2020-serie är en uppföljning till ”Asset Management 2020: A Brave New World”. I den nya rapporten spås traditionella kapitalförvaltare komma att öka i storlek till följd av att banker och försäkringsbolag minskar sin kapitalförvaltningsverksamhet. Vidare kommer transparens att bli en självklarhet inom branschen. Högre krav kommer att ställas på att kapitalförvaltare rapporterar in och tillhandahåller mer information till skattemyndigheter. Harmoniserade regleringar som syftar till att motverka aggressiv skatteplanering kommer att flytta fokus vid investeringar i fonder till förväntad avkastning efter skatt och på hur väl kapitalförvaltaren sköter regelefterlevnad på skatteområdet.
Nya megaförvaltare får övertaget
År 2020 spås traditionella kapitalförvaltare komma att öka i storlek till följd av att banker och försäkringsbolag minskar sin kapitalförvaltningsverksamhet. Detta kommer att få till följd att skattemyndigheter kommer att lägga större resurser på att granska dessa nya megaförvaltare. Kapitalförvaltarnas skattefunktioner måste därför förbereda sig på att hantera ständiga skatterevisioner samt att ha en kontinuerlig kommunikation med skattemyndigheter.
Transparens
Transparens kommer att bli en självklarhet i branschen. Internationell skatterapportering kommer att bli verklighet genom regleringar såsom Common Reporting Standard (CRS). Detta kommer bland annat att ställa högre krav på att kapitalförvaltare rapporterar in och tillhandahåller mer information till olika skattemyndigheter. Det kommer också bli tydligare fokus på var skatten ska betalas genom tydligare regleringar som reglerar var verksamheten bedrivs och var vinsten uppstår.
Beskattning av fondportföljen
Internationellt sett kommer det att ha införts harmoniserade regleringar som syftar till att motverka aggressiv skatteplanering. Detta gör att kapitalförvaltare kommer att få högre skattekostnader vilket kommer att flytta fokus vid investeringar i fonder. Inför investeringar kommer fokus att ligga på förväntad avkastning efter skatt och på hur väl kapitalförvaltaren sköter sin regelefterlevnad på skatteområdet. Troligen kommer också investerare att efterfråga investeringsmöjligheter som matchar just deras behov skattemässigt.
Skatt blir en styrelsefråga
Likt de senaste veckornas diskussioner bedöms det att skatt kommer att hanteras som en operationell affärsrisk samt att man kommer att se skatt som en CSR-fråga. Detta innebär att fondförvaltare kommer att behöva vara väldigt proaktiva för att undvika att man följer regelkraven på skatteområdet.
Ny teknik
Vid 2020 kommer skattehanteringen att ha digitaliserats både för företag och för myndigheter. Företagen kommer att implementera nya it-lösningar för att effektivt hantera skatt som en operationell risk i verksamheten och skattemyndigheter kommer att implementera it-system för att samla in information direkt från företagen och dela den mellan sig för att minimera skatteundandragande.
Kommentar
Som ett resultat av dessa förändringar kommer arbetsuppgifterna för kapitalförvaltarnas skattefunktioner att dramatiskt ha förändrats och ett ökat fokus på skatt kommer i många fall att bli nödvändigt. 2020 kommer skattefunktionerna att arbeta med daglig hantering av operationella risker och bland annat att säkerställa att fondförvaltarna, fonderna och investerarna betalar in rätt skatt till rätt skattemyndigheter vid rätt tidpunkt.
Elisabeth Bergmann och Alexander Sjöwall
Faktaruta
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar