Ny dom: Skandia-målet tillämpligt även på rent interna tjänster mellan huvudkontor och filial i momsgrupp
I det så kallade Skandia-målet (mål C-7/13) kom EU-domstolen fram till att IT-tjänster inköpta av ett amerikanskt huvudkontor (det vill säga från en extern IT-leverantör) och som sedan tillhandahölls vidare till sin svenska filial, skulle ses som en omsättning i och med att filialen ingick i en registrerad momsgrupp. Därmed skulle momsgruppen förvärvsbeskatta sig för dessa omsättningar.
I det nu aktuella målet (överklagat förhandsbesked) som avgjorts av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) idag var fråga om rent interna förehavanden (HR-tjänster, redovisning och rapportering med mera) mellan ett norskt huvudkontor och dess svenska filial, som ingick i en registrerad momsgrupp. Momsgruppen hävdade bland annat att förutsättningarna för omsättning momsmässigt inte var uppfyllda i och med att det inte kunde anses vara fråga om tillhandahållande mot ersättning i en sådan situation. Åtminstone inte utan särskild lagreglering i enlighet med EU:s momsdirektiv.
HFD hänvisade dock till slutsatserna i Skandia-målet ovan och fastställde Skatterättsnämndens förhandsbesked, vilket innebär att momsgruppen ska förvärvsbeskatta sig för de tjänster som huvudkontoret utför, under förutsättning att det är fråga om i sig momspliktiga tjänster, det vill säga att det är fråga om tjänster som inte är undantagna från momsplikt.
Kommentar
Domen är bekymrande, inte minst i ett neutralitetsperspektiv, eftersom det till exempel blir skillnad på om ett företag har etablerat sig i ett och samma land och det utförs interna tjänster inom detta företag (ej omsättning) jämfört med om ett företag har etablerat sig i två länder och det tillhandahålls interna tjänster inom detta företag, men det dessutom råkar finnas en momsgrupp registrerad i något av dessa länder (omsättning). Med tanke på de domar ovan som nu kommit är det således mycket viktigt att kartlägga alla gränsöverskridande flöden inom företag etablerade i flera länder och där det även förekommer registrerade momsgrupper. Det kommer till exempel också bli viktigt att undersöka i vad mån det är möjligt att tillämpa det särskilda momsundantaget för så kallad kostnadsdelning i 3:23 a momslagen på sådana interna tjänster. I synnerhet när "köparen" av tjänsterna har en begränsad avdragsrätt för ingående moms.
Jesper Öberg
Kontakt: 010-212 95 53, jesper.oberg@pwc.com
+46 10 212 95 53
Lämna en kommentar