Lättare att uppfylla lönekravet om du växlar bilförmån till lön

‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-asset-managementDags för dig som delägare i fåmansbolag att se över hur stor lön du ska ta ut för att kunna uppfylla lönekravet vid beräkning av lågbeskattat utdelningsutrymme, så kallat gränsbelopp för inkomståret 2015. Att växla förmåner till lön är ett sätt att höja gränsbeloppet.

Från och med 2014 gäller förmånligare regler som innebär att hälften av fåmansbolagets lönesumma kan ligga till grund för ditt gränsbelopp, men bara om du som delägare tar ut tillräckligt hög lön.

Storleken på den lön du ska ta ut beräknas på kontant ersättning, alltså inte på förmåner. Det kan därför vara intressant för dig som delägare att se till att en större del av din totala ersättning är kontant lön. Ett sätt att göra detta är att växla en eventuell bilförmån till kontant lön. På det sättet ökar du som delägare möjligheterna att uppfylla lönekravet, samtidigt ökar du också storleken på de sammanlagda kontanta lönerna vilket innebär att gränsbeloppet i sig blir högre.

Christina Aronson

Christina Aronson

Christina Aronson arbetar på PwC:s kontor i Jönköping med skattefrågor rörande bolagsbeskattning, internationell beskattning och ägarbeskattning.
010-212 52 08
Christina Aronson works at PwC’s office in Jönköping with tax issues relating to corporate taxation, international taxation and owner taxation.
+46 10 212 52 08

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Guide till regeringens stödåtgärder: vilka de är och hur de används

Korttidspermittering, sänkta arbetsgivaravgifter och slopad karensdag. Det är några av regeringens krisåtgärder för att rädda svenska ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Annika Winsth i PwC:s serie om framtidens skatter

Intervjuserien Jakten på den försvunna skattereformen fortsätter nu med Annika Winsth – chefekonom på Nordea. Kommer vi i mål med en ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Deklaration 2020 – guide för fåmansföretagare

Covid-19 eller ej, den 4 maj är de flesta skyldiga att ha lämnat in sin deklaration. Delägare i fåmansföretag har en del extra att tänka på ...

Läs artikeln