Lagförslag stoppar dubbla prövningar av skattemål
Regeringen föreslår ett slopande av den nuvarande ordningen där en person kan tvingas föra process både i förvaltningsdomstol (om skattetillägg) och i allmän domstol (om fängelse för skattebrott) rörande samma handling. I stället för två olika processordningar föreslås att den enskilde får en enda prövning. Den enskilde kan dock fortfarande både påföras skattetillägg och dömas till fängelse.
Syftet med de föreslagna lagändringar är att stärka rättssäkerheten på skatteområdet, bland annat genom att förhindra att samma person prövas för samma gärning flera gånger.
Av europarättsliga regler följer principen om att den som en gång har blivit dömd eller frikänd av domstol för ett brott ska vara skyddad mot nytt åtal och ny dom för samma brott. Regeringen konstaterar att europarättsliga regler däremot inte hindrar att man påför två sanktioner för samma handling.
I ett utkast till lagrådsremiss föreslår regeringen huvudsakligen följande.
- Åklagaren får inte inleda en skattebrottsprocess om Skatteverket dessförinnan har beslutat om skattetillägg gällande samma fråga och samma person.
- Omvänt får Skatteverket inte besluta om skattetillägg om åklagaren har inlett en skattebrottsprocess gällande samma fråga och samma person.
- Ett samlat sanktionsförfarande i allmän domstol införs som innebär att domstolen i samband med skattebrottsprocessen även ska kunna besluta om skattetillägg.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.
Kommentar
Det bör noteras att en åtalad person, enligt lagförslaget, kan dömas i allmän domstol både till att betala skattetillägg och till fängelsestraff för skattebrott för en och samma handling.
Förslaget innebär dock att den enskilde slipper föra två olika processer rörande samma handling, det vill säga både i förvaltningsdomstol gällande skattetillägg och i allmän domstol gällande sanktion för skattebrott. I stället sker en enda prövning antingen i förvaltningsdomstol eller i allmän domstol. Regeringens förslag kan därför betecknas som ett "dubbelprövningsförbud", snarare än ett "dubbelbestraffningsförbud".
Simone Johannisson
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar