Hur kan en ny skattereform utformas?

Hur kan en ny skattereform utformas? ‹ Tillbaka till artiklarna

Hur kan en ny skattereform utformas?Utgångspunkter och ansatser inför en eventuellt ny stor skattereform diskuterades på ett offentligt seminarium i riksdagen i förra veckan. Initiativtagare var den moderata riksdagsgruppen. Bland inbjudna talare fanns PwC:s skatterådgivare Hans Peter Larsson. Han var tveksam till en ny stor skatteutredning och pekade istället på angelägna delreformer för att främja entreprenörskap.

Övriga inbjudna talare var professor Daniel Waldenström som nyligen lett SNS konjunkturråd, professor Peter Melz som var med och utformade 1990 års skattereform och Timbros chefekonom Jacob Lundberg.

Följande är kort vad som framfördes om hur en ny reform bör utformas.

Daniel Waldenström: Sänk marginalskatten på arbete och höj beskattningen på kapitalinkomster. Återinför en fastighetsskatt och överväg skatt på förmögenhet, arv och gåvor.

Peter Melz: Det behövs en ny reform efter över 500 ändringar i skattesystemet efter 1990 års reform. Han presenterade en bred överblick över olika skatter som kan och bör höjas och sänkas.

Jacob Lundberg: Slopa den statliga inkomstskatten på arbete. En sådan ändring skulle vara självfinansierande genom ökade arbetsinsatser, enligt hans forskning.

Hans Peter Larsson: Tveksam till en ny stor reform. Utredningstiden skulle bli lång och delvis handlingsförlamande när det gäller behov av olika akuta ändringar. Hans Peter pekade istället på angelägna delreformer för att främja entreprenörskap. I stort fungerar dessutom dagens beskattningssystem förhållandevis väl för gemene man. Justeringar som man bör titta närmare på är bland annat sänkt bolagsskatt.

Kommentar

Diskussionerna kring en ny skattereform tilltar och har nästan dominerat medierna den senaste veckan. Dagen efter detta seminarium pekade statsministern på att han var positiv till en reform. Tidigare har Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna uttalat samma sak. Likaså LO, TCO och Saco. Alla vill se lite olika inriktningar och hoppas givetvis bli vinnare i en reform. Det kommer att bli spännande att se hur denna diskussion utvecklas i valrörelsen och därefter! Tax matters kommer att valbevaka skattefrågor fram till valet och efter.

Frågan om en skattereform kommer även att diskuteras i årets Almedalen där PwC kommer vara på plats och delta i samtalet.

Har du frågor om skatt?

Anders Månsson

Anders Månsson

Anders Månsson är skatterådgivare för entreprenörer och deras bolag på PwC:s kontor i Kristianstad.
Tel: 010-212 85 54
Anders Månsson works at PwC’s office in Kristianstad, focusing on tax issues such as taxation of owner-managed companies and their owners.
+46 10-212 85 54

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Adventskalendern 2019: kontrollera att du har uppfyllt löneuttagskravet för inkomstår 2019

Ge dig själv lite julefrid genom att hälla upp en liten kopp med glögg, spela lite Nat King Cole i bakgrunden och kontrollera att du har ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Dags att se över löneuttaget i fåmansföretag

Årsskiftet närmar sig och det börjar bli dags för ägare i fåmansföretag att se över sitt löneuttag. Rätt lön måste nämligen tas ut innan ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skatteförslagen i höstbudgeten för 2020 – en sammanställning

Idag lämnade regeringen höstbudgeten till riksdagen. Nedan har vi sammanfattat de viktigaste förslagen till ändrade regler på skatteområdet ...

Läs artikeln