Högsta förvaltningsdomstolen inhämtar förhandsavgörande från EU-domstolen i ett mål om valutakursförlust och vilandeförklarar ett annat
Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen i ett mål avseende valutakursförlust på näringsbetingade andelar. Domstolen har även beslutat att vilandeförklara ett mål om valutakursförluster på koncerninterna fordringar.
Skatterättsnämnden fann i ett förhandsbesked i mars 2013 att en valutakursförlust som uppkommer när ett svenskt aktiebolag avyttrar näringsbetingade andelar inte får dras av. Läs mer om detta i tidigare artikel i Tax matters från den 9 december 2013. Förhandsbeskedet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som i december 2013 beslutade att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen. Frågan till EU-domstolen är om etableringsfriheten och den fria rörligheten för kapital innebär "hinder för en nationell lagstiftning enligt vilken hemviststaten inte medger avdrag för en valutakursförlust som är integrerad i en kapitalförlust på en näringsbetingad andel i ett bolag som har hemvist i en annan medlemsstat, när hemviststaten tillämpar ett system där kapitalvinster och kapitalförluster på sådana andelar inte beaktas vid beräkning av beskattningsunderlaget".
Skatterättsnämnden fann i ett förhandsbesked i maj 2012 att valutakursförluster på koncerninterna fordringar som är kapitaltillgångar inte är avdragsgilla. Nämnden ansåg dock att avdragsförbudet strider mot EU-rätten och medgav därför avdrag för valutakursförlusterna. Förhandsbeskedet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som i januari 2014 beslutade att vilandeförklara målet i avvaktan på ovan nämnda förhandsavgörande från EU-domstolen.
Kommentar
Det tar sannolikt mellan ett och två år innan EU-domstolen meddelar ett förhandsavgörande. Det kommer således sannolikt att dröja relativt lång tid innan frågan om avdragsrätt för de beskrivna valutakursförlusterna slutligen avgörs.
Andreas Silfverberg
Andreas Silfverberg arbetar med nationella och internationella skattefrågor på PwC i Stockholm med särskilt fokus på omstruktureringar och förvärv.
Kontakt: 010-212 95 27,
andreas.silfverberg @pwc.com
Lämna en kommentar