Fortsatt avdragsrätt för valutakursförluster på koncerninterna fordringar
Högsta förvaltningsdomstolen ansåg i en dom från februari i år att en valutakursförlust på koncerninterna fordringar ska ingå i kapitalvinstberäkningen på fordringarna, vilket innebär att avdrag inte medges för valutakursförlusten. I det aktuella fallet skulle avdrag dock medges med stöd av EU-rätten. Skatteverket anser att domen inte påverkar verkets tidigare ställningstagande att avdrag ska medges för valutakursförluster på koncerninterna fordringar.
Skatteverket har i ett ställningstagande från december 2007 ansett att en valutakursförändring på en fordran ska beskattas enligt de allmänna reglerna för beskattning av näringsverksamhet och inte enligt de särskilda reglerna för kapitalvinster och kapitalförluster. Detta gäller trots att kapitalförluster på koncerninterna fordringar inte är avdragsgilla. Skatteverkets inställning gäller oavsett om fordran kvarstår vid beskattningsårets utgång eller avyttras under löpande år. Omkostnadsbeloppet för en kapitaltillgång ska justeras med valutakursförändringen. Detta gäller även valutakursförändringar på fordringar som uppkommit mellan två företag när dessa är i intressegemenskap och där fordringarna avyttras under löpande år.
I Högsta förvaltningsdomstolens dom från februari i år var det fråga om fordringar utställda i euro som ägdes av ett svenskt bolag som hade euro som redovisningsvaluta. Fordringarna var på ett svenskt koncernbolag och skulle amorteras. Domstolen konstaterade följande.
- Fordringarna utgör kapitaltillgångar.
- Värdeförändringar som beror på ändrad växelkurs mellan euro och kronor ska ingå i kapitalvinstberäkningen på fordringarna.
- Förbudet mot avdrag för kapitalförluster på fordringar på företag i intressegemenskap omfattar även en kapitalförlust som uppkommer på grund av ändrad växelkurs mellan euro och kronor.
- Avdragsförbudet utgör ett hinder för kapitalrörelser mellan EU:s medlemsstater som inte kan rättfärdigas.
Högsta förvaltningsdomstolen ansåg således att valutakursförlusten skulle ingå i kapitalvinstberäkningen på de koncerninterna fordringarna men att avdrag för valutakursförlusten i det aktuella fallet skulle medges med stöd av EU-rätten.
Skatteverkets bedömning i en rättsfallskommentar är att utgången i målet beror på de särskilda förutsättningarna i målet, det vill säga att fordringarna i euro inte var i utländsk valuta eftersom bolaget hade euro som redovisningsvaluta samtidigt som beskattning sker i svenska kronor. Skatteverket anser att Högsta förvaltningsdomstolens dom inte påverkar ställningstagandet från 2007.
Kommentar
Det kan noteras att Högsta förvaltningsdomstolen anser att avdragsförbudet för kapitalförluster på koncerninterna fordringar som utgångspunkt är tillämpligt på valutakursförändringar på fordringar i euro i ett bolag med euro som redovisningsvaluta. Skatteverket anser dock, med hänvisning till vad verket anser vara särskilda förutsättningar i målet, att domen inte påverkar dess tidigare ställningstagande om att avdrag ska medges för valutakursförluster på koncerninterna fordringar som är kapitaltillgångar. Med utgångspunkt i ställningstagandet föreligger alltså avdragsrätt för valutakursförluster på koncerninterna fordringar som är i en annan valuta än bolagets redovisningsvaluta.
Faktaruta
Andreas Silfverberg
Andreas Silfverberg arbetar med nationella och internationella skattefrågor på PwC i Stockholm med särskilt fokus på omstruktureringar och förvärv.
Kontakt: 010-212 95 27,
andreas.silfverberg @pwc.com
Lämna en kommentar