Förslag till förändrade regler gällande Cost Contribution Arrangements
Den 29 april 2015 publicerade OECD ett diskussionsutkast med föreslagna ändringar till de regler i kapitel VIII i Transfer Pricing Guidelines som berör Cost Contribution Arrangements (CCA:s).
Enligt det nya förslaget är ett CCA att likställas med ett avtal mellan bolag. Avtalet är till för att dela på de bidrag och risker som kommer av en gemensam utveckling eller erhållande av immateriella tillgångar, materiella tillgångar eller tjänster. Förutsättningen för avtalet är de immateriella tillgångarna, materiella tillgångarna eller tjänsterna förväntas skapa direkta fördelar för respektive bolag.
Diskussionsutkastet skiljer på två typer av CCA:s:
- Utvecklings-CCA:s – Upprättade för gemensam utveckling, förbättring, underhåll, skydd eller utnyttjande av immateriella eller materiella tillgångar; och
- tjänste-CCA:s.
OECD föreslår en genomgripande förändring av de befintliga riktlinjerna genom att kräva att någon av parterna till ett CCA ska ha förmåga och befogenhet att kontrollera över de risker och de riskbärande möjligheterna under sådant CCA. Denna förändring är i linje med övriga OECD BEPS Action Plans, där vi ser ett ökat fokus på substans. I detta hänseende uppnår OECD en överensstämmelse med de koncept som tidigare utvecklats som en del av de publicerade diskussionsutkasten för ”Intangibles”, ”Risks, Recharacterization and Special Measures”.
Vidare föreslår OECD att vid beräkningen av vad ett bolag har bidragit med till ett CCA, inte längre utgår från kostnaderna, utan istället baseras på värdet av företagets bidrag. Endast för tjänste-CCA:s (mer specifikt ”low value-added services”) kan kostnader användas för att mäta bidraget. Denna förändring föreslås för att säkerställa att utfallet för ett företag i ett CCA inte ska skilja sig väsentligt från utfallet av den utveckling av immateriella tillgångar som görs av parter utanför en CCA.
Kommentarer till diskussionsutkastet kan lämnas fram tills den 29 maj 2015.
Kommentar
De nya riktlinjerna skiljer sig väsentligt från de gällande riktlinjerna. Mekaniken för hur man praktiskt tillämpar ett CCA omfattas inte av diskussionsutkastet. Utkastet innehåller dessutom en del vaga uttalanden som ger utrymme för tolkningsproblematik vilket kan leda till en ökad mängd tvistemål. Det är därför att rekommendera för företag som använder CCA:s att noggrant följa utvecklingen av de nya riktlinjerna för dessa strukturer.
Pär Magnus Wiséen
Pär Magnus Wiséen arbetar på skatteavdelningen på PwC:s kontor i Stockholm med internprissättning och frågor som uppstår i samband med omstruktureringar och förändringar inom större koncerner.
010-213 32 95
Lämna en kommentar