Förbättrade möjligheter för företag att finansiera avgiftsbestämda pensionsplaner
Skatterättsnämndens förhandsbesked från den 26 november innebär klart förbättrade förutsättningar och möjligheter för företag att framöver finansiera även avgiftsbestämda pensionsplaner i egen regi. Skatteverket har dock tid på sig att överklaga till den 19 december 2013.
Enligt förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden har en stiftelse ansetts vara en pensionsstiftelse. Stiftelsen tryggar avgiftsbestämda pensioner inom ITP-avtalet (ITP1). Värdet av arbetstagarens pensionskapital och taket för avdragsrätt för pensionskostnaderna ska beräknas med utgångspunkt i det högsta av vissa värden.
Den modell som var föremål för ansökan innebär att arbetsgivaren, precis som i den vanliga ITP1-planen, utfäster en premie som motsvarar 4,5 procent av lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30 procent därutöver. Stiftelselösningen går ut på att den anställdes framtida pension knyts till värdeutvecklingen av tillgångarna i en fond som stiftelsens tillgångar placeras i. Om den ackumulerade avkastningen vid pensionstidpunkten skulle vara negativ garanterar arbetsgivaren att arbetstagaren som lägst har rätt till en pension motsvarande värdet av inbetalda medel.
Frågorna som Skatterättsnämnden hade att bedöma var:
- om en arbetsgivare kan skapa en pensionslösning i egen regi för sina arbetstagare inom ITP1-avtalet genom överföringar till en pensionsstiftelse samt
- om pensionsreserven (värdet av arbetstagarens pensionskapital och taket för avdragsrätt enligt skattereglerna) i sådant fall ska beräknas med utgångspunkt i det högsta av värdet av den anställdes pensionskapital inklusive positiv eller negativ avkastning och summan av nuvärdet av inbetalda medel till stiftelsen eller på annat sätt.
Skatterättsnämnden svarade att stiftelsen kan anses vara en pensionsstiftelse enligt tryggandelagen och därmed är undantagen från inkomstbeskattning.
Vad gäller beräkning av pensionsreserven var Skatteverkets ståndpunkt att den skattemässigt skulle beräknas med utgångspunkt i nominellt värde av vad som betalats in för individen.
Detta skulle innebära att värdet av stiftelsens kapital, om det blir positiv avkastning på de inbetalda medlen, begränsar avdragsrätten för de premier (anslag) som arbetsgivaren enligt avtalet är skyldig att betala in till stiftelsen varje månad.
Skatterättsnämnden ansåg dock att pensionsreserven ska beräknas enligt vad som anges i pensionsavtalet. Av pensionsavtalet framgår att arbetstagarens pensionskapital vid var tidpunkt består av det högsta beloppet av summan av inbetalda anslag inklusive ackumulerad positiv eller negativ avkastning på dessa anslag och summan av nuvärdet av inbetalda anslag.
Den skattemässiga konsekvensen blir därmed att det aldrig skapas ett överskott i stiftelsens förmögenhet i förhållande till pensionsreserven som skulle kunna innebära en begränsning av avdragsrätten för de anslag arbetsgivaren framöver betalar till stiftelsen.
PwC har genom Lennart Staberg agerat ombud åt sökanden i frågan. Även John Bergengren från Pensionsgruppen och Claes Janzon från Redovisningsspecialisterna har bistått.
Skatterättsnämndens förhandsbesked innebär klart förbättrade förutsättningar och möjligheter för företag att framöver finansiera även avgiftsbestämda pensionsplaner i egen regi. Skatteverket har dock tid på sig att överklaga till den 19 december 2013.
John Bergengren
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar