Di Debatt om 3:12-förslaget: Entreprenörsskattens nivå är inte hållbar

Di_Debatt_30_juni_2017_Mikael_Carlen_Hans_Peter_Larsson.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Di Debatt om 3:12-förslaget Entreprenörskattens nivå är inte hållbarÄr 41,5 procent skatt på entreprenörskap hållbart? Den frågan ställer PwC:s skatterådgivare Mikael Carlén och Hans Peter Larsson i en debattartikel i Dagens industri idag den 30 juni. Frågan ställs mot bakgrund av att regeringen valt att gå vidare med ett förslag om försämrade 3:12-regler som berör knappt 400 000 företagare.

41.5 procent blir skatten på löpande utdelning om den bolagsskatt på 22 procent som betalas på vinsten, innan denna kan delas, läggs samman med den föreslagna höjningen av skatten på kapitalbeskattad utdelning. Det är ett missförstånd att skatten på utdelning höjs från 20 till 25 procent när den i realiteten höjs från 37,6 till 41,5 procent, skriver Mikael och Hans Peter.

Artikeln avslutas med en inbjudan till diskussion i denna framtidsfråga. Gör en ”Macron”! Samla ihop politiker från olika partier och lös frågan med stadig blick framåt. PwC bjuder in och kan stå som värd i Bonnierhuset. Återstår att se om någon plockar upp handsken.

Under Almedalsveckan blickar vi lite längre fram och belyser frågor som: Hur påverkas bolagsskatten av digitaliseringen av produktion och försäljning och vad kan svenska företag göra när vi ser en ny amerikansk skattereform och resultatet av Brexit?

PwC bjuder in till fyra skatteseminarier med följande teman:

Fastighetsbranschen och den svenska skattetsunamin – var står vi och vart är vi på väg? - tisdag den 4 juli kl 16.00-16.45.

En framtidsspaning – beskattning i en digitaliserad värld – när, var och hur? - onsdag den 5 juli kl 09.00-10.00.

Hur påverkas svenska företag av amerikansk skattereform, Brexit & nya internationella skattetrender? - onsdag den 5 juli kl 10.30-11.30.

Vad tillför ägarformen private equity till generationskiftesföretag? - onsdag den 5 juli kl 12.30-13.30.

Tax matters återkommer nästa vecka med inslag från Almedalen. Följ oss gärna här på bloggen och i sociala medier!

Läs mer om våra seminarier på "PwC i Almedalen"

Anders Assarson

Anders Assarson

Anders Assarson arbetar på PwC:s kontor i Göteborg med internationell personbeskattning.
Kontakt: 010-213 14 23, anders.assarson@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Stämpelskatt vid förvärv av fast egendom genom fastighetsbildningsåtgärder?

Lantmäteriet har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna att ta ut stämpelskatt vid vissa fastighetsbildningsåtgärder. Syftet är att ...

Läs artikeln
Läs artikeln

3:12 regelverket - förslag på nya regler för att identifiera fåmansföretag

Den 21 april 2021 remitterade Finansdepartementet en promemoria med förslag till två kompletteringar inom de särskilda skattereglerna för ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Stor guide: regeringens åtgärdspaket för företag – vad gäller?

Det har gått lite mer än ett år sedan regeringen presenterade det första åtgärdspaketet för företag med anledning av spridningen av ...

Läs artikeln