Är 41,5 procent skatt på entreprenörskap hållbart? Den frågan ställer PwC:s skatterådgivare Mikael Carlén och Hans Peter Larsson i en debattartikel i Dagens industri idag den 30 juni. Frågan ställs mot bakgrund av att regeringen valt att gå vidare med ett förslag om försämrade 3:12-regler som berör knappt 400 000 företagare.
41.5 procent blir skatten på löpande utdelning om den bolagsskatt på 22 procent som betalas på vinsten, innan denna kan delas, läggs samman med den föreslagna höjningen av skatten på kapitalbeskattad utdelning. Det är ett missförstånd att skatten på utdelning höjs från 20 till 25 procent när den i realiteten höjs från 37,6 till 41,5 procent, skriver Mikael och Hans Peter.
Artikeln avslutas med en inbjudan till diskussion i denna framtidsfråga. Gör en ”Macron”! Samla ihop politiker från olika partier och lös frågan med stadig blick framåt. PwC bjuder in och kan stå som värd i Bonnierhuset. Återstår att se om någon plockar upp handsken.
Under Almedalsveckan blickar vi lite längre fram och belyser frågor som: Hur påverkas bolagsskatten av digitaliseringen av produktion och försäljning och vad kan svenska företag göra när vi ser en ny amerikansk skattereform och resultatet av Brexit?
PwC bjuder in till fyra skatteseminarier med följande teman:
Fastighetsbranschen och den svenska skattetsunamin – var står vi och vart är vi på väg? - tisdag den 4 juli kl 16.00-16.45.
En framtidsspaning – beskattning i en digitaliserad värld – när, var och hur? - onsdag den 5 juli kl 09.00-10.00.
Hur påverkas svenska företag av amerikansk skattereform, Brexit & nya internationella skattetrender? - onsdag den 5 juli kl 10.30-11.30.
Vad tillför ägarformen private equity till generationskiftesföretag? - onsdag den 5 juli kl 12.30-13.30.
Tax matters återkommer nästa vecka med inslag från Almedalen. Följ oss gärna här på bloggen och i sociala medier!
Lämna en kommentar