Beskattning vid försäljning av privatbostadsrätt
Högsta förvaltningsdomstolen kommer att pröva frågan om en person med hemvist i Frankrike ska beskattas för vinst på en privatbostadsrätt trots att personen inte är medlem i föreningen.
Begränsat skattskyldig
En kvinna har sin hemvist i Frankrike. Hon vistas inte stadigvarande i Sverige och har inte väsentlig anknytning till Sverige. Detta medför att hon är begränsat skattskyldig i Sverige.
En begränsat skattskyldig person är skattskyldig för vinst på en privat- eller näringsbostadsrätt som innefattar nyttjanderätt till ett hus eller en del av ett hus i Sverige. Dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Frankrike hindrar inte att kvinnan beskattas i Sverige för vinst på en sådan tillgång.
Vinst på lägenhet i en bostadsrättsförening
Kvinnan och en av hennes bröder hade fått andelar i en privatbostadsrätt i gåva av sin mor. Ett dygn senare sålde de sina andelar till en annan bror. Av ett brev till bostadsrättsföreningen framgick att kvinnan hade betalat avgift för medlemskap i föreningen. Vidare fanns en kontrolluppgift från föreningen till Skatteverket avseende kvinnans överlåtelse av bostadsrätten. Förvaltningsrätten kom fram till att kvinnan var skattskyldig i Sverige för vinsten på lägenheten.
Kammarrätten
Kammarrätten ansåg att det varken av handlingarna eller av utredningen i övrigt framstod som sannolikt att kvinnan under sin korta innehavstid hade varit medlem i bostadsrättsföreningen, vilket är en förutsättning för att en bostadsrätt ska få utövas. Eftersom bostadsrätten inte fått utövas kunde inte någon nyttjanderätt till lägenheten ansetts föreligga. Detta ledde till att kvinnan inte ansågs vara skattskyldig för vinsten på bostadsrätten.
Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat prövningstillstånd
Högsta förvaltningsdomstolen kommer nu att avgöra om en i Sverige begränsat skattskyldig person är skattskyldig för kapitalvinst vid avyttring av en privatbostadsrätt trots att personen inte är medlem i bostadsrättsföreningen.
Kontakta mig gärna med anledning av kammarrättens dom eller det meddelade prövningstillståndet.
Skriven av: Lena Wallén, tidigare anställd på PwC
Thomas Almendal
010-212 96 50
+46 10-212 96 50
Lämna en kommentar