Skatteverket ifrågasätter nedsättning av arbetsgivaravgifter vid utvecklingsarbete
Skatteverket överväger att inte medge nedsättning av arbetsgivaravgifter för anställda som arbetar med utvecklingsarbete.
Som vi tidigare har skrivit i Tax matters, 10 december 2013, kan företag sedan den 1 januari 2014 få sänkt arbetsgivaravgift för anställda som arbetar med forskning och utveckling (FoU). Utgångspunkten för den nya lagen är att gynna FoU och arbetet ska ha ett kommersiellt syfte.
Enligt reglerna medges nedsättning av arbetsgivaravgifterna för anställda som arbetar med forskning och/eller utveckling. Forskning definieras som ett systematiskt och kvalificerat arbete med att ta fram ny kunskap. Utveckling definieras som systematiskt och kvalificerat arbete med att använda resultatet av forskning för att utveckla nya varor, tjänster eller produktionsprocesser eller väsentligt förbättra redan existerande sådana. Det finns inget krav på att företaget som yrkar avdraget ska bedriva egen forskning.
Vi har stött på fall där Skatteverket överväger att inte medge nedsättning av arbetsgivaravgifterna för anställda som arbetar med FoU. Skatteverket anger att företagen ska kunna visa vilka forskningsresultat som ligger till grund för utvecklingen av nya produkter. Skatteverket menar vidare att det ska finnas ett tillräckligt forskningsinslag i utvecklingsarbetet.
Kommentar
Redan i förarbetena till den nya lagstiftningen konstaterades att det kan uppkomma gränsdragningsproblem om vad som utgör kvalificerad FoU.
Som vi tolkar förarbetena är normalt löpande utvecklingsarbete inte tillräckligt för att medge sänkta arbetsgivaravgifter för FoU. Därför finns ett krav på att utvecklingsarbetet ska baseras på forskning. Företagen ska kunna visa att de anställda i huvudsak utvecklar nya produkter eller väsentliga förbättringar av befintliga produkter. Som vi ser det förutsätter utveckling av en ny avancerad teknisk produkt eller väsentlig förbättring av en sådan som regel tillämpning av ny kunskap. Man bör därför kunna utgå ifrån att sådant utvecklingsarbete baseras på forskningsresultat enligt ovannämnda definition.
Det återstår att se hur praxis utvecklas och vilka beviskrav som kommer att ställas på företagen. Tills läget klarnat rekommenderar vi att man i gränsfall gör så kallade öppna yrkanden till Skatteverket i samband med nedsättning av arbetsgivaravgifter för FoU.
Julia Jonsson
010-213 27 75
+46 10-213 27 75
Lämna en kommentar