Förändrade momsregler vid försäljning av konstverk
Från den 1 januari 2025 ska moms tas ut med 12 procent vid försäljning av konstverk. Därtill får inte vinstmarginalbeskattning tillämpas om den reducerade momssatsen tagits ut i tidigare led.
De tidigare reglerna innebar att enbart upphovsmannen eller dennes dödsbo kunde tillämpa den reducerade momssatsen 12 procent vid försäljning av konstverk medan försäljning från exempelvis ett galleri omfattades av 25 procent moms. Att regeln endast gällde vissa säljare har bedömts vara oförenligt med mervärdesskattedirektivet. Med anledning av detta slopades därför begränsningen den 1 januari 2025 och all försäljning av konstverk beskattas numera med 12 procent moms.
Den reducerade momssatsen gäller även vid inköp från annat EU-land. Gällande reducerad momssats på import av konstverk har ingen förändring skett.
Regler för vinstmarginalbeskattning
I samband med sänkningen av momssatsen slopades möjligheten att tillämpa vinstmarginalbeskattning i de fall den reducerade momssatsen tagits ut i tidigare led. Beslut från Skatteverket om tillämpning av vinstmarginalbeskattning vid import eller inköp från upphovsmannen eller dennes dödsbo gäller inte om reducerad momssats tagits ut.
Den reducerade momssatsen får inte tas ut vid försäljning eller inköp från annat EU-land av konstverk som omfattas av reglerna om vinstmarginalbeskattning. Det innebär att det ska redovisas 25 procent moms när dessa regler tillämpas.
Vinstmarginalbeskattning får i fortsättningen tillämpas av en beskattningsbar återförsäljare av konstverk vid leveranser från en annan beskattningsbar person än en beskattningsbar återförsäljare, efter beslut av Skatteverket. Vinstmarginalbeskattning får dock inte tillämpas om den reducerade momssatsen tagits ut i tidigare led.
Kommentar
Vid tillämpning av de tidigare reglerna blev det skillnad i beskattning beroende på om ett konstverk förmedlades eller köptes in och såldes vidare. Då beskattades ett galleris vinstmarginal med 25 procent om ett konstverk köptes in från konstnären och såldes vidare. Detta till skillnad mot om ett konstverk förmedlades då försäljningspriset i sin helhet beskattades med 12 procent moms. De nya reglerna innebär att även ett galleris försäljning beskattas med 12 procent vilket medför att det inte blir någon skillnad i beskattningen om galleriet förmedlar eller vidaresäljer konstverket.
Regeländringen innebär vidare att konstnärer nu kan bedriva verksamheten i aktiebolagsform utan att förlora möjligheten att tillämpa reducerad momssats. I dagsläget måste en konstnär bedriva sin verksamhet i en enskild firma för att kunna agera i egenskap av upphovsman och därigenom tillämpa momssatsen 12 procent.
Slopandet av möjligheten att tillämpa vinstmarginalbeskattning vid import innebär, som vi uppfattar det, en konkurrensnackdel för företag som importerar konstverk för vidareförsäljning jämfört med företag som gör inköp från en ej beskattningsbar person i Sverige eller annat EU-land.
Gällande vinstmarginalbeskattning vid leveranser från en annan beskattningsbar person än en beskattningsbar återförsäljare delar vi remissinstansernas påpekanden att bestämmelsen i praktiken inte blir tillämplig eftersom regeln inte gäller om inköpet omfattats av reducerad momssats.
Ta del av reglerna på regeringen.se
Carl Eberstein
Carl Eberstein arbetar som skatterådgivare på PwC:s kontor i Stockholm. Carl fokuserar på momsfrågor.
Kontakt: 073-860 18 80,
carl.eberstein@pwc.com
Lämna en kommentar