Enligt ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden medges utökad avdragsrätt för pensionssparande endast personer som helt saknar pensionsrätt i sin anställning under ett visst år. En anställd som tar tjänstledigt från en anställning med rätt till tjänstepension, för att arbeta på ett bolag som inte erbjuder pensionsförmåner, har inte rätt till utökat avdrag för pensionssparande.
Avdragsrätten för privat pensionssparande är maximerad till 12 000 kronor (föreslaget sänkt till 2 400 kr från kalenderåret 2015). Den som helt saknar pensionsrätt i en anställning får dock avdrag med ytterligare 35 % av inkomsten (dock högst 10 prisbasbelopp).
A, som ansökte om förhandsbeskedet, har sin huvudsakliga inkomst från en anställning med rätt till tjänstepension. Under två och ett halvt år är han anställd hos ett annat bolag där rätt till tjänstepension saknas. Han är tjänstledig med löneavdrag från den förstnämnda anställningen och hans intjänade tjänstepension därifrån minskar i motsvarande mån. För att kompensera detta vill han göra inbetalningar till en privat pensionsförsäkring och få avdrag med mer än 12 000 kr.
Skatteverket anser att ett sådant utökat avdrag inte kan medges eftersom A har en anställning med pensionsrätt.
Skatterättsnämnden kommer fram till att något utökat pensionssparavdrag inte kan medges eftersom A har pensionsrätt i en av anställningarna.
Kommentar
Skatterättsnämndens beslut ger en tydlig signal om att regeln om utökat pensionssparavdrag ska tillämpas restriktivt. För att få sådant avdrag krävs att man inte har haft någon anställning under beskattningsåret som ger pensionsrätt. Eftersom det i det aktuella fallet finns en annan samtidigt pågående anställning med rätt till tjänstepension, kan ett utökat pensionssparavdrag inte medges.
Förhandsbeskedet har överklagats av både Skatteverket och den sökande.
John Bergengren
Lämna en kommentar