Brexit – åtgärder nödvändiga!
Som bekant röstade det brittiska parlamentet igår nej till det utträdesavtal som Theresa May förhandlat fram med EU. Risken för en hård brexit per den 29 mars 2019 är nu en realitet som alla företag som har affärer med UK måste förhålla sig till.
Oavsett om Theresa May får sitta kvar på sin post eller inte kommer Storbritannien sannolikt att försöka få ytterligare tid för att kunna förhandla fram ett nytt avtal. Det är dock tveksamt i vilken utsträckning EU kommer att vara intresserade av att göra ytterligare eftergifter som går utöver det avtal som nu röstats ned. Det är dock inte omöjligt att Storbritannien ges mera tid för att kunna komma fram till en lösning.
Det finns nu en uppenbar risk att det blir en hård brexit, vilket innebär att Storbritannien lämnar EU utan att parterna enats om ett utträdesavtal. Detta innebär att det övergångsavtal som Storbritannien och EU förhandlat fram inte träder i kraft och att Storbritannien efter den 29 mars ligger utanför EU:s tullunion. Utöver den administrativa börda detta innebär för att handeln ska kunna fortsätta, innebär det också att tullsatser med mera anpassas efter det frihandelsavtal som förhandlats fram inom WTO.
Det är möjligt att hela brexit-historien är en storm i ett vattenglas och att Storbritannien likt en trilskande tonåring blir kvar inom EU, men vem vågar vänta och se? Det är hög tid för svenska företag att agera:
- Alla företag bör ha en brexit plan - vem ska göra vad och när?
- Ökade kostnader för tull och administrativ hantering - vem bär kostnaderna? Hur är avtal med leverantörer och kunder utformade?
- Vilka uppdateringar av system behöver göras för att rapporteringsskyldigheter ska kunna fullgöras?
På vår hemsida hittar ni mer information kring brexit. Ni är också givetvis välkomna att kontakta oss vid frågor.
Sara Lörenskog
010-213 35 56
+46 10 213 35 56
Lämna en kommentar